Što možemo učiniti protiv poplave?

Protiv elementarnih nepogoda se ne može. Poplave koje su ovih dana poharale naše krajeve ostavile su za sobom brojne štete. Uništeni podrumi, kuće, oranice, sve ono što smo godinama stvarali, sve ono za što godinama radimo. Štete će se dakako sanirati, a nama za neku drugu sličnu situaciju preostaju dvije stvari: učiniti sve da idući puta štete budu manje ili nikakve, te ugovoriti osiguranje kojim ćemo ublažiti eventualne materijalne posljedice. Jer, samo je pitanje vremena kada nas ponovno čeka ovakva nepogoda.

Još uvijek mali broj kućanstava, njih samo oko 362 tisuće ili 23,61 posto ukupnog broja, ima police osiguranja.

Usprkos krizi hrvatski građani su sve svjesniji opasnosti od poplava. O tome govori i podatak Hrvatskog ureda za osiguranje po kojem su u 2012. godini građani za police osiguranja stvari kućanstva, a koje obuhvaća i rizik poplave, izdvojili 84 milijuna kuna. To je 3,6 posto više nego u 2011. godini. No još uvijek mali broj kućanstava, njih samo oko 362 tisuće ili 23,61 posto ukupnog broja, ima  police osiguranja.

Što nude osiguravatelji u Hrvatskoj?
Osiguranjem stvari kućanstva koje građanima nudi Croatia osiguranje, obuhvaćena je zaštita doma od čak 14 najčešćih opasnosti, a među kojima je i poplava i bujica. Građani najčešće imaju upravo ovo osiguranje jer je povoljno i osigurava najširu zaštitu, a cijena police u prosjeku iznosi 200 kuna godišnje.
Osiguranje kućanstva, kao i dopunsko osiguranje objekata od rizika poplave, bujice i visoke vode, građani, poljoprivrednici i poduzetnici mogu ugovoriti u sklopu paketa usluga s popustom koji može iznositi do 25 posto na godišnju premiju osiguranja.
Od 2010. godine u Croatia osiguranju zabilježen je porast osiguranja od poplave posebice kod privatnih kuća. Povećan je i broj osiguranja gospodarskih subjekata iz neproizvodnih djelatnosti kao što su primjerice hoteli, trgovačka društva i zdravstvene ustanove. Protiv poplave sve više se osiguravaju i građevine u izgradnji i montažni objekti kao i stambene zgrade.

U GRAWE-u je osiguranje od poplave dodatno pokriće u sklopu vrhunskog paketa osiguranja imovine i nije ga moguće ugovoriti odvojeno. Svota pokrića iznosi  3.700 € na 1. rizik. Cijene police osiguranja imovine variraju ovisno o kvadraturi koja se osigurava.

Do nedavno poplave nisu bile redovite pojave. Znalo se tko je tome izložen (naseljena područja uz rijeke) i  koliko često (uslijed obilnih padalina, topljenja snijega, itd.) tako da rizik poplave za većinu stanovnika u Hrvatskoj nije bio „stvaran“. Promjenom klimatskih uvjeta koji su donijeli sve obilnije kiše te veće količine snijega koje prilikom otapanja povećavaju vodostaje, poplave su sve učestalije i razornije te nanose sve veće štete na imovini. Kako su poplave češće tako je i osviještenost osiguranika o tom riziku veća.

Još od 2005. godine GRAWE u svom vrhunskom paketu osiguranja pruža pokriće za štete od poplava.

„GRAWE Hrvatska d.d. ne provodi posebne akcije u svezi pružanja osigurateljnog pokrića za štete od poplave, ali je važno napomenuti da još od 2005. godine u našem vrhunskom paketu osiguranja pružamo pokriće za štete od poplava stoga možemo reći da smo bili korak ispred samih poplava,“ zaključuje Snježana Žokvić, voditeljica Odjela za obradu osiguranja imovine i odgovornosti GRAWE Hrvatska.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber