Što je plava svjetlost (HEV) i kako se od nje zaštititi

Kada su nam oči otvorene, najčešće su uperene u ekran mobitela, laptopa, uredskog kompjutera ili televizora. Svi ti aparati emitiraju plavu svjetlost (High Energy Visible ili HEV) koja vam može oštetiti vid ako ste joj previše izloženi. Usto, plava svjetlost dolazi i od LED rasvjete koja posljednjih godina ubrzano mijenja halogenu rasvjetu u unutarnjim i vanjskim prostorima. Simptomi poput crvenih suhih očiju ili zamora očiju prvi su znakovi da je potrebno obratiti dodatnu pažnju i zaštititi vid.

plava-svjetlost

1. Odmorite oči

Kao što od dugog sjedenja zabole leđa, tako i od predugog buljenja zabole oči. Srećom, postoji jednostavno rješenje kojeg je lako zapamtiti. Nakon svakih 20 minuta gledanja u ekran, uzmite odmor od 20 sekundi i to tako što ćete gledati u točku udaljenu otprilike 6 metara. Uspijete li razviti takvu naviku, oči će vam biti vrlo zahvalne.

2. Opremite se naočalama

Ako vam je radno mjesto vezano uz ekran, a usto ste, recimo, ljubitelj serija i filmova, razmislite o nabavci takozvanih “kompjuterskih naočala”, posebnih modela naočala namijenjenih onima koji rade za računalima. Takve naočale ublažavaju sindrom kompjuterskog vida do kojeg dolazi radi čestog prebacivanja fokusa s tipkovnice na ekran, a koji se očituje u gubitku fokusa. Sljedeća solucija je nabavka naočala s antireflektivnim lećama koje odbijaju plavu svjetlost.

3. Nabavite zaštitnu foliju

Ako stalno gledate mobitel, investirajte u zaštitnu foliju ili staklo koje će blokirati plavu svjetlost, ali i dodatno zaštiti ekran od razbijanja. Zaštitne folije ili stakla mogu se nabaviti i za tablete.

4.  Uključite Eye comfort/Night Light/Night Shift

Noviji uređaji, bez obzira na to je li riječ o mobitelima, tabletima ili televizorima, obično imaju ugrađen oku ugodan način prikaza slike. Krije se pod nazivom eye comfort, night mode i slično. Kada je uključen, filtrira plavu svjetlost, a i automatski podešava svjetlost u odnosu na okruženje. U novijim verzijama Androida dovoljno je otići na  Settings > Display > Night Light. Koristite li iPhone, potražite opciju Night Shift.

5. Koristite aplikaciju

Koristite li stariji mobitel, onaj koji u postavkama ne nudi opciju filtriranja plavog svjetla, ne očajavajte. Postoji niz besplatnih aplikacija koje možete skinuti i koristiti.  U tražilicu ukucajte “Blue Light Filter” i odaberite onu koja vam se najviše sviđa. Našu preporuku svakako ima istoimena aplikacija u kojoj vrlo jednostavno i intuitivno možete podesiti odgovarajuću svjetlost ekrana i učiniti gledanje u ekran manje napornim za oči.

 

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber