Što će biti sa strujom sljedećih 12 mjeseci?

Struja je već duže vrijeme jedna od najaktualnijih tema u Hrvata. S oduševljenjem smo dočekali HEP-ovo snižavanje cijena i dolazak novih konkurenata nadajući se kako ćemo uštedjeti. Međutim, oduševljenje je kratko trajalo – struja ipak poskupljuje u sljedećih 12 mjeseci. Zaključak je to Energy market foruma na kojem su se okupili stari i novi tržišni igrači.

Razlog novom poskupljenju je usklađivanje sa cijenama na tržištu EU. Informaciju o poskupljenju potvrdili su iz HEP-a i RWE-a iako se još ne može točno reći koliko će ono iznositi.  S druge strane, predsjednik uprave, Robert Golob napominje kako  GEN-I neće podizati cijene najmanje do kraja 2016. godine. GEN-I je kupio dovoljno struje za 3 godine te je to osnovni razlog zbog kojeg neće doći do poskupljenja.

Na visinu određenih naknada kao što je naknada za mrežarinu, obnovljive izvore energije i stopa PDV-a, opskrbljivači ne mogu utjecati. Odlukom Vlade o poskupljenju naknade za obnovljive izvore energije, mjesečni račun kućanstva koje troši približno 3.000 kWh biti veći za 10-ak kuna.

GEN-I je do sada zaprimio 15.000 upita, a do kraja godine planira približno 20.000 novih korisnika. Istovremeno, RWE Energija planira u sljedeće 3 godine zauzeti 10% tržišnog kolača. Praksa europskih zemalja pokazuje kako su tržišni monopolisti, liberalizaciom tržišta te ulaskom konkutencije, izgubili i do 60% tržišnog udjela.

Početkom sljedeće godine, možemo očekivati još opskrbljivača na tržištu, između ostalog i tvrtku Proenergy koja već neko vrijeme opskrbljuje samo poslovne subjekte u Hrvatskoj.

Dobra vijest za sve koji su promjenili opskrbljivača je HERA (Hrvatska energetska regulatorna agencija)  pregovara s HEP-om kako bi se do početka 2014. omogućilo slanje jedinstvenih računa, a ne dva zasebna računa kako je to bilo do sad.

Sasvim je sigurno da je ušteda moguća, a potrošači trebaju samostalno procjeniti koja je opcija za njih isplativija. kompare.hr uspoređuje cijene i uvjete svih opskrbljivača na tržištu, a samim olakšava krajnju odluku potrošača.

Ako vas zanima koliko bi vaše kućanstvo uštedjelo promjenom opskrbljivača električne energije, posjetite naš kalkulator uštede za električnu energiju.

 

Usporedi cijene opskrbljivača i štedi! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38