Što će biti sa strujom sljedećih 12 mjeseci?

Struja je već duže vrijeme jedna od najaktualnijih tema u Hrvata. S oduševljenjem smo dočekali HEP-ovo snižavanje cijena i dolazak novih konkurenata nadajući se kako ćemo uštedjeti. Međutim, oduševljenje je kratko trajalo – struja ipak poskupljuje u sljedećih 12 mjeseci. Zaključak je to Energy market foruma na kojem su se okupili stari i novi tržišni igrači.

Razlog novom poskupljenju je usklađivanje sa cijenama na tržištu EU. Informaciju o poskupljenju potvrdili su iz HEP-a i RWE-a iako se još ne može točno reći koliko će ono iznositi.  S druge strane, predsjednik uprave, Robert Golob napominje kako  GEN-I neće podizati cijene najmanje do kraja 2016. godine. GEN-I je kupio dovoljno struje za 3 godine te je to osnovni razlog zbog kojeg neće doći do poskupljenja.

Na visinu određenih naknada kao što je naknada za mrežarinu, obnovljive izvore energije i stopa PDV-a, opskrbljivači ne mogu utjecati. Odlukom Vlade o poskupljenju naknade za obnovljive izvore energije, mjesečni račun kućanstva koje troši približno 3.000 kWh biti veći za 10-ak kuna.

GEN-I je do sada zaprimio 15.000 upita, a do kraja godine planira približno 20.000 novih korisnika. Istovremeno, RWE Energija planira u sljedeće 3 godine zauzeti 10% tržišnog kolača. Praksa europskih zemalja pokazuje kako su tržišni monopolisti, liberalizaciom tržišta te ulaskom konkutencije, izgubili i do 60% tržišnog udjela.

Početkom sljedeće godine, možemo očekivati još opskrbljivača na tržištu, između ostalog i tvrtku Proenergy koja već neko vrijeme opskrbljuje samo poslovne subjekte u Hrvatskoj.

Dobra vijest za sve koji su promjenili opskrbljivača je HERA (Hrvatska energetska regulatorna agencija)  pregovara s HEP-om kako bi se do početka 2014. omogućilo slanje jedinstvenih računa, a ne dva zasebna računa kako je to bilo do sad.

Sasvim je sigurno da je ušteda moguća, a potrošači trebaju samostalno procjeniti koja je opcija za njih isplativija. kompare.hr uspoređuje cijene i uvjete svih opskrbljivača na tržištu, a samim olakšava krajnju odluku potrošača.

Ako vas zanima koliko bi vaše kućanstvo uštedjelo promjenom opskrbljivača električne energije, posjetite naš kalkulator uštede za električnu energiju.

 

Usporedi cijene opskrbljivača i štedi! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber