Računi za struju: tko plaća najviše u Europi?

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, na hrvatskom tržištu se pojavilo više ponuđača električne energije. Nakon ulaska RWE i GEN-I-ja, i  najmoćniji telekomunikacijski operator Hrvatski Telekom tržištu je ponudio svoju ponudu za električnu energiju. Tržište električne energije aktualna je tema proteklih mjeseci i hrvatski potrošači se nadaju pozitivnim trendovima. U zadnjih nekoliko mjeseci cijene električne energije su počele padati kao posljedica demonopolizacije tržišta. kompare.hr donosi vam zanimljive činjenice o kretanju cijena električne energije na europskom tržištu iz istraživanja Vaasaett agencije.

Kretanje cijena električne energije na europskom tržištu

Cijene električne energije na europskom tržištu bilježe kontinuiran rast od 2009. godine. Trenutačno su cijene električne energije na najvišoj razini u protekle četiri godine. Graf prikazuje kretanje cijena električne energije u Europi od 2009 do 2012 godine.

Izvor: Vaasaett

Postoje velike razlike u cijenama energije ovisno o mjestu gdje potrošač živi

Među zemljama Europske Unije postoje velike ekonomske razlike pa tako razlike postoje i u cijenama električne energije. Tako primjerice, građani Helsinkija plaćaju najpovoljniju cijenu električne energije, dok građani Berlina najvišu. Domaćinstva u Berlinu za poreze i namete te naknade za obnovljive račune izdvajaju gotovo trećinu računa za struju. Pritom u obzir treba uzeti činjenicu da građani Berlina imaju veću kupovnu moć od primjerice građana Lisabona koji su treći na ljestvici najskupljih gradova. Zagreb za električnu energiju izdvaja neznatno manje od europskog prosjeka.

Izvor: bbc.co.uk

U većini zemalja Europske Unije cijene električne energije su rasle, osim u Mađarskoj gdje su cijene pale 11 posto i u Hrvatskoj gdje su pale za oko 6 posto. Prosječno portugalsko i talijansko kućanstvo plaćalo je 12% više za električnu energiju 2012.godine u odnosu na 2011. Zanimljiv je podatak kako zemlje sa manjim prihodom imaju naviše cijene energije, a primjer takvih zemalja su  Portugal, Grčka i Španjolska.

Europski potrošači propuštaju priliku za uštedu

Liberalizacija tržišta električne energije na većini europskih energetskih tržišta uzrokovala je pojavu konkurencije te povoljniju i bogatiju ponudu krajnjim potrošačima. Prilike za uštedu su ove godine značajno veće nego li prethodnih godina, međutim potrošači propuštaju priliku za uštedu. Istraživanja pokazuju kako prosječna europska kućanstva mogu uštedjeti čak 15% na računima za energiju ukoliko promijene opskrbljivača.

Prosječno europsko kućanstvo može uštedjeti čak 15% na računima za energiju ukoliko promijeni opskrbljivača.

Manje od jedne trećine Europljana uspoređuje cijene električne energije različitih opskrbljivača, a čak dvije trećine nije svjesno alternativnih ponuda na tržištu. Potrošači promjenu opskrbljivača percipiraju kao složen proces, a usporedbu različitih ponuda smatraju kompleksnom.

Hrvatska pri vrhu ljestvice neplaćanja računa

Cijene energije je potrebno promatrati i u kontekstu sposobnosti za plaćanje računa. Zabrinjavajuć je udio europskih kućanstava koji se bore sa plaćanjem svojih komunalnih računa. Rezultati pokazuju kako gotovo trećina Grka (32 posto) nije u mogućnosti plaćati svoje račune. Slijede Bugari i Hrvati sa 28 posto, Rumunji sa 27 posto i Latvijci sa 23 posto.

Zaključno, cijene električne energije na europskom tržištu kontinuirano rastu već četiri godine, a trenutno bilježe najvišu vrijednost. Na tržištu energije pojavio se veći broj ponuđača čime potrošači imaju veći izbor, a mogućnost ušteda doseže vrijednost od 15% ukoliko se promijeni opskrbljivač. Europski potrošači ne koriste priliku za uštedu. Jeste li usporedili cijene električne energije za svoje kućanstvo?

 

Usporedi cijene opskrbljivača i štedi! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber