Putujete trajektom – ponesite gotovinu

Krenuli ste na godišnji odmor, a vaša destinacija je jedan od hrvatskih otoka? Mnogi od nas navikli su već hodati svijetom praznih novčanika, ali puni kartica.

Obzirom da znamo neke koji i najmanje ‘cehove’ u dućanu plaćaju karticama, u potpunosti razumijemo da i na godišnji odmor krećete bez gotovine ili samo s najosnovnijim iznosom za (us)putne troškove.

Putujete li trajektom, imajte na umu da na nekim prodajnim mjestima vaša kartica neće proći. Jednostavno, ta opcija ne postoji.

Na prodajnim mjestima Rapske plovidbe (trajekt za otok Rab i katamaran koji povezuje Rab i Novalju na Pagu) plaćanje je moguće isključivo gotovinom.

Na prodajnim mjestima Jadrolinije situacija je nešto drugačija. Na većini prodajnih mjesta (provjerili smo: Biograd, Rijeka, Split, Dubrovnik, Vis, Valbiska, Merag, Porozina…) primaju i gotovinu i kartice. No, na nekim prodajnim mjestima, kao što je Brestova (trajekt prema otoku Cresu) i Žigljen (trajekt sa otoka Paga) plaćanje karata za trajekt moguće je isključivo gotovinom. U pristaništu Žigljen napomenuli su kako postoji mogućnost plaćanja karticama, no često zbog slabog signala ta opcija zataji.

Online kupovina ili rezervacija karata za trajekte lokalnih linija nije moguća. No, putujete li nekom od dužobalnih ili međunarodnih linija, na Jadrolinijinim stranicama možete obaviti online kupovinu karata. Za to će vam biti potrebni podaci o putnicima (ime i prezime, spol, broj putovnice…), podaci o vozilu (registarska oznaka, marka i tip vozila…) te kreditna kartica za plaćanje. Aplikacija za online kupovinu karata je jednostavna za korištenje, no, prema našem iskustvu, poprilično spora. Kupovina karata za liniju Dubrovnik – Sobra (Mljet) za jednog putnika i osobni automobil (cijena 437 kuna), potrajala je petnaestak minuta, uključujući i obaveznu registraciju na stranicama Jadrolinije. Plaćanje je moguće American Express, Diners, Visa i Master karticom.

Osim strepljenja kod online kupovine, potrebno će biti i strpljenje prilikom ukrcaja na trajekt – vrućine i gužve, kao i svake godine, zahtijevaju puno živaca i (opet) ponešto gotovine ako sa sobom niste ponijeli barem neko osvježavajuće piće ili vodu.
Sretan i ugodan put i javite nam kakva su vaša iskustva sa plaćanjem i korištenjem trajekata.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!