Putno zdravstveno osiguranje – sve što trebate znati

Idete li na put, uz putovnicu i prtljagu obavezno bi sa sobom trebali ponijeti i – putno zdravstveno osiguranje.

putno zdravstveno osiguranje

Zašto putno zdravstveno osiguranje? Zato što su ista dostupna i praktična za kupovinu (online), a u slučaju da vam se dogodi neki zdravstveni problem kad ste u inozemstvu, vjerujte, sami ćete sebi čestitati na pametnoj odluci. Znate i sami, bolje spriječiti nego liječiti, a kad treba liječiti u inozemstvu, troškovi mogu biti ogromni. U nastavku

Prva dilema: Putno ili Europska zdravstvena iskaznica

Obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje nas štite u državi gdje imamo prebivalište, ali kad boravimo u drugoj državi, poslovno ili privatno, tad ista više ne vrijede. Svaki građanin RH koji ima obvezno zdravstveno, može besplatno zatražiti i Europsku zdravstvenu iskaznicu (EKZO). Što dobivate s njom?

  • vrijedi samo u zemljama Europske unije,
  • vrijedi isključivo u ugovorenim zdravstvenim ustanovama, ne i u privatnim,
  • pokriva sve troškove koji su nastali iz medicinski nužnih razloga,
  • kako navodi i HZZO, nije zamjena za putno zdravstveno osiguranje,
  • ne pokriva troškove spašavanja, prtljagu, troškove puta.

No, s ovom iskaznicom niste potpuno pokriveni. EKZO vas pokriva po istim uvjetima kao da ste osigurani u državi u kojoj boravite. Samim time, postoji mogućnost da ćete morati platiti iznose participacija, ako se iste naplaćuju u državi u kojoj boravite.

Koje putno osiguranje odabrati

Policu putnog osiguranja uvijek treba prilagoditi potrebama i karakteristikama puta. Lako se može dogoditi da zbog nepažnje ugovorite policu koja vas neće pokriti baš u situacijama za koje postoji najveća vjerojatnost da će se dogoditi.

Cijena ovisi o lokaciji, trajanju puta, broju osoba, razlogu puta i samom sadržaju police. 

Sadržaj police, odnosno situacije za koje se osiguravamo mogu se drastično razlikovati. Svote na koje se možete osigurati kreću se već od 10.000 EUR pa sve do 100.000 EUR. O tome ovisi i cijena, ali neke zemlje (Japan ili Kanada, npr.) neće vas ni pustiti u zemlju, ako niste osigurani na minimalno 50.000 EUR. Često se događa i da je polica putnog osiguranja preduvjet za izdavanje vize.

U nastavku pogledajte usporedbu cijena i uvjeta 5 osiguravajućih kuća za pojedinačno putovanje koje traje 10 dana unutar Europe.

 

putno zdravstveno osiguranje

Dodatno osiguranje daje veću sigurnost

Kod većine osiguravajućih kuća, prtljaga, osiguranje od nezgode ili otkaza puta se ugovara zasebno. Odnosno, ta osiguranja nisu uključena u standardni sadržaj police. Svaka osiguravajuća kuća nudi te opcije, a neke od najčešćih (i najzanimljivijih) su:

1. Osiguranje prtljage

U pravilu se odnosi na osiguranje samo za vrijeme odlaska, ne i za vrijeme boravka u inozemstvu i povratka. Iznimka je Uniqa osiguranje koja prtljagu osigurava za vrijeme odlaska i povratka, te čak i u slučaju krađe i razbojstva. Također, ne odnosi se samo na gubitak, nego i na kašnjenje, ali isključivo u slučaju kad putujete sredstvom javnog prijevoza (npr., avion, vlak).

Ako vam na aerodromu izgube prtljagu, aerodrom vam je dužan isplatiti naknadu. Naravno, novac nije neka utjeha kad ostanete bez osobnih stvari, ali financijska pomoć će sigurno dobro doći.

2. Osiguranje od nezgode u slučaju invaliditeta ili smrti

Osigurani iznos možete birati, od 10.000/20.000 EUR pa na više. Posebno se preporučuje u sitaucijama kada se na putu bavite sportom (skijanje i sl.).

3. Osiguranje od otkaza putovanja

U pravilu se ovo osiguranje gotovo uvijek ugovara u turističkoj agenciji prilikom plaćanja aranžmana. Mana toga je što turistička agencija najčešće prodaje osiguranje samo jedne od osiguravajućih kuća. Time vam je mogućnost izbora smanjena.

U slučaju da otkažete putovanje bilo prije puta ili nakon što je već započeto – osiguravajuća kuća vam u pravilu vrati 90% iznosa koji ste uplatili turističkoj agenciji (90% neiskorištenog iznosa). Wiener osiguranje će, primjerice, dozvoliti ugovaranje ovog pokrića samostalno (sa ili bez police putnog osiguranja), ali samo u roku 5 dana od kupnje aranžamana i ako je početak aranžmana nakon 14 dana i više.

4. Osiguranje od privatne odgovornosti

Još jedno od zanimljivih, a pomalo zanemarenih je osiguranje privatne odgovornosti. Ono vas pokriva u slučaju kada vi ili vaše dijete učinite štetu drugoj osobi ili stvari. Ta vas osoba ima pravo tužiti. To kod nas možda nije praksa, ali je učestalo u zemljama u koje najčešće putujete.

Primjerice, vaše dijete loptom pogodi i ošteti auto, ili vaš ljubimac nekoga ugrize. Ugovorite li osiguranje od privatne odgovornosti, osiguravajuća kuća će umjesto vas podmiriti svu štetu.

Sve ovo vam zvuči komplicirano?

Zato što dijelom i zaista jest. Kad kupujte dobrovoljna osiguranja, cijena je važna, ali važniji je sadržaj police i prava koja ostvarujete. Pa prije nego se povedete akcijama i popustima, obavezno usporedite cijene i konzultirajte se s Kompare stručnjacima. Tu smo da vam pomognemo!

Kliknite i ugovorite odmah! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber