Prosvjetljenje šopingoholičarke

Netko prije, netko kasnije, a netko nikada, shvati da neke stvari i loše navike u životu zaista nemaju smisla. Jednostavno ili malo manje jednostavno zamijene ih nekim drugim stvarima i navikama koje im donose beskrajno zadovoljstvo i ponos te otvaraju nove životne horizonte. Svoje iskustvo ‘prosvjetljenja’ poslala nam je čitateljica Marina T.

‘Godinama sam samu sebe uvjeravala da se dobrom kupovinom i trošenjem nagrađujem za sav stres koji proživljavam na poslu. Nakon prekovremenih u uredu našla bih se s frendicama u restoranu i potrošila na večeru i cugu barem 300 kuna. Barem jednom tjedno kupovina skupih belgijskih pralina iz mojeg novčanika izvukla bi 100 kuna – a da sam ih barem sama sve pojela… Osim toga, šoping je bio moj tjedni izlet, terapija stresa. Rekla bih sama sebi: Marina, pa zarađuješ dobro, radiš kao mazga, nagradi samu sebe nečim lijepim. I tako su se u mojem ormaru redale kolekcije: cipele su morale biti kožne i skupe, gotovo nijedne ispod 1500 kuna. Košulje sve redom poznati brendovi: sportske od Ralph Laurena ili Ganta, a elegantne opet razvikani brendovi. Traperice ne valjaju ako ne koštaju barem 1000 kuna i nemaju na sebi etiketu Diesel, Replay, Guess ili Seven.

Nešto bih u dućanu ugledala, morala to imati, kupila, nosila jednom, dvaput i to je to – sva moja sreća od kupovine bila je prolaznog karaktera.

Što se točno dogodilo te večeri usred rasprodaja, ne znam ni sama. Možda zaista trenutak prosvjetljenja, a možda je to logičan slijed mojih razmišljanja i rješenje mog nezadovoljstva. Jer, iako ‘zavedena’ skupim brendovima, u dubini sebe svjesna sam da svojim mukotrpno zarađenim novcem plaćam nečije kampanje, brend, etiketu… Jedno vrijeme sam se zavaravala time da su to kvalitetni komadi koje ću nositi godinama. No, s druge strane, sve sam ih nosila mjesec, dva, jednu sezonu, nakon čega bi stajali u pretrpanom ormaru mog podstanarskog stana.

Završila sam s poslom tek u pola 7 i sjela u auto. Imala sam dogovor s frendicom u 8 za kino. Ne isplati mi se ići doma pa nazad. Odluka je pala – prošvrljat ću shopping centrom i pogledati što ima novo. Rasprodaje su već zapravo bile pri kraju, stigle su u dućane i nove proljetno/ljetne kolekcije. No, rasprodaja je odličan izgovor za šoping, zar ne? Uzela sam u kabinu za isprobavanje bijelu košulju (iako ih imam barem pet u ormaru), crne hlače (uvijek trebaju za posao, iako su mi to valjda treće ove sezone), par laganih majica iz nove kolekcije i savršeni badić (iako sam na prošloj, ljetnoj rasprodaji kupila tri i zaklela se da nema kupovine badića idućih pet godina). Dok sam sve isprobala, umorna i zgužvana od posla, zaboljela me glava. Zagušljiva kabina, jako svjetlo, muzika, buka drugih žena oko mene… rekoh sebi – ajde na blagajnu. Na blagajni još gore, ispred mene njih sedam, osam. U prolazu još ugledam maramu pa uzmem i nju iako ih imam barem deset različitih…

Čekam… čekam… čekam… i dočekam trenutak koji smo vjerojatno svi nekad doživjeli u životu, samo u različitim ulogama i situacijama – što meni sve ovo treba??? Zar je ovo zaista nagrada, zar je ovo sreća???

Umjesto da sam nakon posla prošetala parkom i odmorila mozak od svih mogućih podražaja, frustracija i napora tokom dana ili da sam sjela u neki ugodan kafić, naručila čaj od mente i pročitala par stranica dobre knjige, ja stojim u redu i spremam se potrošiti… računam, računam, računam… prokletih gotovo 2.000 kuna??? Pa za to radim tjedan dana!!! Ili još gore – netko drugi za to radi mjesec dana. Ili najgore – moja je mama za to radila cijeli život…35 godina je prostajala za pultom u voćarni da bi primala mirovinu od dvije tisuće kuna koje ja u pola sata potrošim na krpe.

Glava mi je eksplodirala a na oči su mi nezaustavljivo krenule suze. Osjećala sam se totalno jadno i promašeno, a još kad sam skužila curu ispred sebe koja s frendicom na telefon oduševljeno komentira što je sve kupila, shvatila sam apsolutni i totalni besmisao moje kupovine. Ostavila sam cijelu hrpu pored blagajne i izašla van.
Što sad? Nemam više vremena da odem u šetnju parkom, izlozi mi idu na živce. Trebam li se počastiti zbog ove dobre odluke? Sad se već osjećam totalno glupo. No, onda spazim neku štedionicu. Okej, zaobilazim ih u širokom luku već godinama pod izgovorom da nemam novaca za štednju.

Ako imam za trošenje, a nisam sad potrošila, onda ću to staviti na štednju.

Tako sam u idućih deset minuta saznala ono što nisam imala pojma – da na svoj novac mogu dobiti i kamatu i državna poticajna sredstva i onda nakon nekog vremena podići kredit, a i ne moram. Da, odlučila sam se za stambenu štednju. Nije neka ogromna cifra, ali to mi je jedna od najdražih stvari koju sam napravila u životu. Sasvim spontano, ali, ne dešavaju li se sve najbolje stvari u životu spontano?
Pokupila sam još neke letke i odlučila doma napraviti malo istraživanje o tome kako bih još mogla uštedjeti. Ne moram kupiti svoj stan, podstanarstvo mi se za sad čini isplativijom opcijom kada pogledam kamate na stambene kredite u bankama. Ali, putovanja koja obožavam i koja mi donose uspomene kojih ću se sjećati cijeli život ili edukacija koja će mi uvijek koristiti i koju neću nositi samo jednu sezonu… to je već druga stvar.

Ako mislite da sam postala anđeo i da sam se odrekla apsolutno svega – nisam. No, bolje sam se organizirala, napravila inventuru u ormaru nakon koje sam shvatila da imam dovoljno odjeće za idućih pet godina, a frendicama sam predložila da se umjesto po restoranima sastajemo doma i kuhamo. To nam je sad nova fora i totalno smo oduševljene, otkrivamo jedan novi svijet. Večerom ili ručkom u restoranu se počastimo jednom mjesečno – sasvim dovoljno da se i dalje osjećamo ‘in’.
A ja, ja se osjećam oslobođeno i zadovoljno. To od srca želim svima koje muče slične stvari koje su donedavno mučile i mene.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber