Plaćanje karticom protiv plaćanja gotovinom

Otkad imamo kartice, u novčaniku je sve manje gotovine, a sve više plastike. Iako mnogi od nas zaziru od plaćanja karticom, ona je u nekim slučajevima puno bolje sredstvo plaćanja nego što je to gotovina. Evo nekih, prema iskustvima naših kolega, prijatelja i čitatelja.

1. Sigurnost: ako se radi o svakodnevnoj kupovini u lokalnoj trgovini, gotovina može, ali i ne mora biti prednost. Izgubite li novčanik u kojem se nalazi određena svota gotovine, teško da ćete ju ponovno dobiti nazad. S karticama je trošak neusporedivo manji – jednostavno telefonom izdavatelju kartice prijavite gubitak i stvar može proći poprilično bezbolno.

2. Povoljnije plaćanje: ovdje ne mislimo na popuste za plaćanje karticom, jer za takvo što još nismo čuli. No, sigurno ste se našli nekad u ovakvoj situaciji: ‘Jutros sam u dućanu kupovala nekoliko sitnica za svakodnevicu i račun je bio 82,25 kuna. Na mojih 100 kuna blagajnica mi je uzvratila 17 kuna i 20 lipa. Vjerojatno u blagajni nije imala više sitnih kovanica. Ovog puta nisam željela inzistirati na tome da mi uzvrati do kraja, iza mene je bio dugačak red, ali idući put ću sasvim sigurno platiti karticom. 55 lipa nije velik iznos, no iz principa ne želim trgovcima omogućiti da se na ovakav način bogate na moj račun.’ Zaključak je jasan – plaćate li karticom, plaćate točno onaj iznos koji ste potrošili (osim ako vas nisu negdje zakinuli za cijenu – o tome više u ovom članku).

3. Kontrola troškova: vjerujemo da svaki put kad platite gotovinom ne zapišete gdje ste i što kupili i koliko ste potrošili? No, plaćate li debitnom ili kreditnom karticom svoje troškove možete pratiti na jednostavan način. Iskoristite ovu mogućnost kako biste optimizirali troškove i vidjeli koje su vam slabe točke.

4. Gotovina se lakše troši: iako neki tvrde suprotno, mnogi kažu da se, kad u novčaniku imaju hrpu novčanica, puno lakše odlučuju na trošenje misleći – imam još dovoljno na raspolaganju. Također, puno lakše troše na različite (najčešće nepotrebne) sitnice i odlučuju se potrošiti na nešto neplanirano, poput kupovine novina, pića ili nekog jednostavnog jela u lokalu. Kad je plaćanje karticom u pitanju, najčešće se pitaju – hmmm, imam li dovoljno sredstava na računu, jesam li ovaj mjesec već u minusu, neću riskirati, pa neću karticom plaćati novine (ili slične sitnice)…

5. Troškovi podizanja gotovine: nemate li uza sebe gotovine, potreban vam je bankomat. Po mogućnosti vaše matične banke. Ako se takav ne nalazi u blizini, imate na raspolaganju dva rješenja: potrošiti vrijeme (i novac, ako idete automobilom ili nekim drugim prijevozom) da biste našli bankomat ili pak podići gotovinu na bankomatu druge banke i pritom platiti naknadu za podizanje gotovine. Nije puno, reći ćete, ali deset kuna po deset kuna – nakupi se.

6. Skupljanje bodova: ako se radi o plaćanju kreditnom karticom pri čemu vas izdavatelj kartice nagrađuje bodovima za svaki na vrijeme plaćeni račun, onda možete profitirati na ovaj način.

Dakako, postoje i nedostaci plaćanja karticom, a mnogi od nas se i pitaju – čemu onda novac ako se sve svodi na neke brojke na ekranima? Postoji li novac uopće? Koje je vaše mišljenje i kakva su vaša iskustva sa plaćanjem karticama ili gotovinom? Javite nam, najzanimljivija iskustva ćemo objaviti.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber