Od 15.10. građanima marihuana na recept!

Marihuana na recept: stavljanje u promet pripravaka na bazi indijske konoplje regulira se pravilnikom koji je početkom rujna išao u javnu raspravu, a zatim je poslan u Narodne novine u kojima je 7. listopada i objavljen (stupa na snagu osmog dana od objave, odnosno 15.10.!).

Ministarstvo je početkom godine osnovalo stručno Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe čija je zadaća bila istražiti mogućnosti primjene indijske konoplje u medicinske svrhe zbog razmatranja moguće izmjene zakonodavstva vezanog uz indijsku konoplju i pregled lijekova baziranih na konoplji, a koji su u upotrebi u Europskoj uniji.

U svojim smjernicama Povjerenstvo je preporučilo korištenje ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje oboljelima od malignih bolesti poput: AIDS-a, multiple skleroze i dječjeg epileptičnog sindroma. Za druge neurološke bolesti poput Parkinsonove bolesti i epilepsije, te psihijatrijske poremećaje poput PTSP-a, depresije i anksioznog poremećaja nije preporučena upotreba kanabinoida.

Pritom se ne implicira da će ijedan pripravak na bazi indijske konoplje uspjeti zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, zaustaviti progresiju multiple skleroze ili AIDS-a što je dokazano prikupljenim znanstvenim dokazima. Međutim, postoje neki pripravci koji se preporučuju na korištenje uz druge konvencionalne oblike liječenja jer smanjuju simptome.

Kao dodatak terapiji, kanabinoidi u slučaju multiple mogu ublažiti bol, mučninu i povraćanje kod malignih bolesti od posljedica kemoterapije te ublažiti anoreksiju u HIV/AIDS bolesnika. Lijekovi s THC supstancom propisivat će se na recept u količini do maksimalno 7,5 grama za liječenje do najviše mjesec dana.

Prema Pravilniku, izabrani doktori medicine u djelatnostima: opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije, na neponovljivi recept mogu prepisati lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol, odnosno THC, dronabinol ili nabilon.

Povjerenstvo je zaključilo da se ne preporučuje upotreba kanabinoidnih pripravaka u slučajevima ostalih neuroloških oboljenja, poput primjerice Hungtingove bolesti, cervikalne distonije, Touretteovog sindroma, Parkinsonove bolesti i epilepsije, zbog nedostatka dokaza da ti pripravci smanjuju simptome bolesti.

Čak niti u slučaju psihijatrijskih bolesti poput psihoze, psihotičnih stanja, shizofrenije, anksioznih i depresivnih poremećaja te PTSP-a, nije dokazan pozitivan učinak kanabinoidnih pripravaka.

Nije vjerojatno da će država subvencionirati ovakve pripravke B listom lijekova, a čak i kada se krenu prepisivati ovakvi lijekovi, postoji cijeli postupak narudžbe i uvoza zbog kojeg osoba mora čekati. U međuvremenu postoji konvencionalno liječenje dostupno putem dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber