Naplata poreza puni proračun

Predstavljanje Prijedloga zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom održalo se jučer 2. kolovoza u organizaciji HGK Udruženja za informacijske tehnologije za sve zainteresirane tvrtke. Prijedlog zakona i informatičke aspekte Prijedloga prezentirali su predstavnici iz Porezne uprave Ministarstva financija.

Tajnik Udruženja za informacijske tehnologije HGK Igor Škevin, upozorio je da će se prezentirati prvenstveno informatički aspekti Prijedloga Zakona. „Vrijeme između donošenja Zakona i njegovog stupanja na snagu bit će vrlo kratko a upiti i prijedlozi gospodarstvenika od iznimne su važnosti jer će se pored ostalog koristiti prilikom donošenja podzakonskih provedbenih propisa“, tom je prilikom rekao Igor Škevin.

Nastojat će se izbjeći negativni efekti koji su se pojavili prilikom provedbe fiskalizacije u prometu gotovinom u susjednim zemljama. Planira se pružiti šansa domaćim softverskim tvrtkama kako bi se promoviralo naše znanje u pronalaženju softverskih rješenja. „Želimo iskoristiti naše resurse pri uspostavi ovog oblika elektroničkog poslovanja“, poručio je Goran Januš iz Porezne uprave Ministarstva financija te nastavio: „Vremena za doradu Prijedloga Zakona  ima jer preostaju još dvije rasprave prije nego što se usvoji.“

Vlasta Marinović također iz Porezne uprave Ministarstva financija upozorila je kako se  problem svih suvremenih zemalja očituje  u stalnoj borbi i naporima da se raznim mjerama podigne razina svijesti o potrebi plaćanja poreza. Ujedno proces fiskalizacije poboljšava postupak poreznog nadzora. „Sigurnom i stalnom naplatom poreza omogućava se ravnomjerno punjenje proračuna, koji tada kroz financiranje javnih troškova omogućuje normalno funkcioniranje cijelog državnog aparata“, rekla je Marinović.

Obveznik fiskalizacije prilikom izdavanja svakog računa za promet u gotovini elektronički će potpisati elemente računa te ih dostaviti Poreznoj upravi Ministarstva financija putem uspostavljene elektroničke veze.  Porezna uprava provjerit će jesu li dostavljeni svi propisani elementi računa te jesu li potpisani ispravnim digitalnim certifikatom. Ako su kumulativno ispunjeni uvjeti (svi elementi računa  i valjani digitalni potpis) Porezna uprava elementima računa odredit će Jedinstveni identifikator računa (JIR) te ga vratiti obvezniku fiskalizacije putem uspostavljene elektroničke veze. Ova razmjena izvršavat će se u nekoliko sekundi te na taj način omogućit da se ispiše račun na kojem je ispisan JIR što znači da će se ispisati račun kojeg je ovjerila Porezna uprava. Obveznik fiskalizacije bit će dužan jednom dnevno, a najkasnije prije početka sljedećeg dana dostaviti zbirne podatke o ostvarenom prometu tog radnog dana u obliku dnevnog izvješća. Dostavom dnevnog izvješća omogućit će se dodatna  kontrola prometa u gotovini te brza reakcija ukoliko podaci dostavljeni tijekom radnog dana neće odgovarati dnevnom izvješću.

Sve zemlje bilježe određenu stopu sive ekonomije koja predstavlja veliki problem razvoja gospodarstva, ali i funkcioniranja državnog aparata. Izuzetak u tome nije ni gospodarstvo Republike Hrvatske. Razina poreznog morala, odnosno razina financijske discipline, danas u Republici Hrvatskoj nije na zadovoljavajućoj razini.


Smisao provedbe fiskalizacije je da se uvede nadzor nad prometom u gotovini. Najvažnije karike fiskalizacije su građani koji plaćaju gotovinom kupnju dobara te nabavku usluga. Upravo ti građani koji postaju svjesni činjenice da porez koji oni plaćaju kroz cijenu mora završiti u proračunu, a ne na nečijem privatnom računu, u fiskalizaciji postaju građani inspektori. Dostavom Jedinstvenog identifikatora računa, zaštitnog koda ili dostavom ovjerenog računa građani omogućuju državi kontrolu, a i sami postaju svjesni da plaćanjem poreza kroz plaćanje računa participiraju u javnim troškovima.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber