Nakić vs. HZZO – razgovor se zaoštrio

Izjava koja je uzdrmala hrvatsku javnost pokazala je namjeru novog ministra da namiri obveze svog resora i državnog proračuna prema HZZO-u upravo preko džepova građana. ‘Vraćanje duga’ provelo bi se upravo kroz povećanje cijene police HZZO dopunskog osiguranja za 30%, odnosno porastom cijene sa 70 na 89 kuna.

Kreće privatizacija zdravstva i poskupljenja!

Iako je ova najava tek mogućnost jer se razmatraju i druge opcije, izazvala je jake reakcije građani koji su nezadovoljni kršenjem predizbornih obećanja i jasnog otplaćivanja dugova preko njihovih ramena.

Ministar je ovo povećanje obrazložio na više načina. Najprije da će tako dopunsko osiguranje poslovati sa suficitom, no realno to bi bilo tako i bez najavljenog povećanja uz ispunjavanje obveza države prema HZZO-u. Zatim je pala usporedba naših davanja s onima koja plaćaju Slovenci, jer naime Slovenci plaćaju 28 eura (oko 210 kuna), Hrvati razmjerno manje, a nemamo ‘slabiji’ zdravstveni sustav. Naravno, u usporedbu se nije uzela npr. visina prosječnih primanja i mirovina susjeda u Deželi jer bi nakon toga netko morao objasniti da je ipak riječ o uranjenoj prvoaprilskoj šali.

HZZO je ubrzo reagirao izjavom da o samoj cijeni police dopunskog osiguranja ne odlučuje ministar, ali i da im duguje 450 milijuna kuna. Iako se naveliko najavljuje opcija poskupljenja, iz HZZO tvrde da još uvijek nisu upoznati s njegovim planom.

Službena izjava navodi kako će HZZO, čim dobije službeni nalog Ministarstva zdravlja za podizanje cijene, postupiti po redovnoj pravnoj proceduri, odnosno staviti odluku na javnu raspravu i poslati ju zatim Upravnom vijeću HZZO-a koje donosi odluku temeljem detaljne analize i izvješća s javne rasprave.

Iz HZZO-a je također stigla potvrda da država u 2015. nije podmirila sve svoje obveze prema HZZO-u za pokrivanje prava dana osjetljivim skupinama, odnosno od potrebnih 815 milijuna kuna, država je uplatila nešto više od 365 milijuna kuna.

U slučaju da prijedlog bude usvojen na sjednici Vlade i da manjak u zdravstvenom sustavu od 2,5 milijarde kuna morate rješavati upravo preko svojih leđa, što ćete napraviti? Smeta li vam povećanje od 19 kuna? Ili biste se mogli odreći jedne kutije cigareta mjesečno za istu zdravstvenu zaštitu kao i dosad?

Ne bi li bilo odlično kada biste na jednom mjestu mogli usporediti cijene i pokrića te odlučiti se za jednu između svih polica dopunskog osiguranja na hrvatskom tržištu? Takvu uslugu besplatno nudi kompare.hr i njegovi neovisni stručnjaci za osiguranje.

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber