Nakić vs. HZZO – razgovor se zaoštrio

Izjava koja je uzdrmala hrvatsku javnost pokazala je namjeru novog ministra da namiri obveze svog resora i državnog proračuna prema HZZO-u upravo preko džepova građana. ‘Vraćanje duga’ provelo bi se upravo kroz povećanje cijene police HZZO dopunskog osiguranja za 30%, odnosno porastom cijene sa 70 na 89 kuna.

Kreće privatizacija zdravstva i poskupljenja!

Iako je ova najava tek mogućnost jer se razmatraju i druge opcije, izazvala je jake reakcije građani koji su nezadovoljni kršenjem predizbornih obećanja i jasnog otplaćivanja dugova preko njihovih ramena.

Ministar je ovo povećanje obrazložio na više načina. Najprije da će tako dopunsko osiguranje poslovati sa suficitom, no realno to bi bilo tako i bez najavljenog povećanja uz ispunjavanje obveza države prema HZZO-u. Zatim je pala usporedba naših davanja s onima koja plaćaju Slovenci, jer naime Slovenci plaćaju 28 eura (oko 210 kuna), Hrvati razmjerno manje, a nemamo ‘slabiji’ zdravstveni sustav. Naravno, u usporedbu se nije uzela npr. visina prosječnih primanja i mirovina susjeda u Deželi jer bi nakon toga netko morao objasniti da je ipak riječ o uranjenoj prvoaprilskoj šali.

HZZO je ubrzo reagirao izjavom da o samoj cijeni police dopunskog osiguranja ne odlučuje ministar, ali i da im duguje 450 milijuna kuna. Iako se naveliko najavljuje opcija poskupljenja, iz HZZO tvrde da još uvijek nisu upoznati s njegovim planom.

Službena izjava navodi kako će HZZO, čim dobije službeni nalog Ministarstva zdravlja za podizanje cijene, postupiti po redovnoj pravnoj proceduri, odnosno staviti odluku na javnu raspravu i poslati ju zatim Upravnom vijeću HZZO-a koje donosi odluku temeljem detaljne analize i izvješća s javne rasprave.

Iz HZZO-a je također stigla potvrda da država u 2015. nije podmirila sve svoje obveze prema HZZO-u za pokrivanje prava dana osjetljivim skupinama, odnosno od potrebnih 815 milijuna kuna, država je uplatila nešto više od 365 milijuna kuna.

U slučaju da prijedlog bude usvojen na sjednici Vlade i da manjak u zdravstvenom sustavu od 2,5 milijarde kuna morate rješavati upravo preko svojih leđa, što ćete napraviti? Smeta li vam povećanje od 19 kuna? Ili biste se mogli odreći jedne kutije cigareta mjesečno za istu zdravstvenu zaštitu kao i dosad?

Ne bi li bilo odlično kada biste na jednom mjestu mogli usporediti cijene i pokrića te odlučiti se za jednu između svih polica dopunskog osiguranja na hrvatskom tržištu? Takvu uslugu besplatno nudi kompare.hr i njegovi neovisni stručnjaci za osiguranje.

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber