Nakić vs. HZZO – razgovor se zaoštrio

Izjava koja je uzdrmala hrvatsku javnost pokazala je namjeru novog ministra da namiri obveze svog resora i državnog proračuna prema HZZO-u upravo preko džepova građana. ‘Vraćanje duga’ provelo bi se upravo kroz povećanje cijene police HZZO dopunskog osiguranja za 30%, odnosno porastom cijene sa 70 na 89 kuna.

Kreće privatizacija zdravstva i poskupljenja!

Iako je ova najava tek mogućnost jer se razmatraju i druge opcije, izazvala je jake reakcije građani koji su nezadovoljni kršenjem predizbornih obećanja i jasnog otplaćivanja dugova preko njihovih ramena.

Ministar je ovo povećanje obrazložio na više načina. Najprije da će tako dopunsko osiguranje poslovati sa suficitom, no realno to bi bilo tako i bez najavljenog povećanja uz ispunjavanje obveza države prema HZZO-u. Zatim je pala usporedba naših davanja s onima koja plaćaju Slovenci, jer naime Slovenci plaćaju 28 eura (oko 210 kuna), Hrvati razmjerno manje, a nemamo ‘slabiji’ zdravstveni sustav. Naravno, u usporedbu se nije uzela npr. visina prosječnih primanja i mirovina susjeda u Deželi jer bi nakon toga netko morao objasniti da je ipak riječ o uranjenoj prvoaprilskoj šali.

HZZO je ubrzo reagirao izjavom da o samoj cijeni police dopunskog osiguranja ne odlučuje ministar, ali i da im duguje 450 milijuna kuna. Iako se naveliko najavljuje opcija poskupljenja, iz HZZO tvrde da još uvijek nisu upoznati s njegovim planom.

Službena izjava navodi kako će HZZO, čim dobije službeni nalog Ministarstva zdravlja za podizanje cijene, postupiti po redovnoj pravnoj proceduri, odnosno staviti odluku na javnu raspravu i poslati ju zatim Upravnom vijeću HZZO-a koje donosi odluku temeljem detaljne analize i izvješća s javne rasprave.

Iz HZZO-a je također stigla potvrda da država u 2015. nije podmirila sve svoje obveze prema HZZO-u za pokrivanje prava dana osjetljivim skupinama, odnosno od potrebnih 815 milijuna kuna, država je uplatila nešto više od 365 milijuna kuna.

U slučaju da prijedlog bude usvojen na sjednici Vlade i da manjak u zdravstvenom sustavu od 2,5 milijarde kuna morate rješavati upravo preko svojih leđa, što ćete napraviti? Smeta li vam povećanje od 19 kuna? Ili biste se mogli odreći jedne kutije cigareta mjesečno za istu zdravstvenu zaštitu kao i dosad?

Ne bi li bilo odlično kada biste na jednom mjestu mogli usporediti cijene i pokrića te odlučiti se za jednu između svih polica dopunskog osiguranja na hrvatskom tržištu? Takvu uslugu besplatno nudi kompare.hr i njegovi neovisni stručnjaci za osiguranje.

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →