Minusi i zamagljena ili zaleđena stakla

Prozori se magle zbog razlike u vlagi i temperaturi u autu i vani do čega dolazi jer je u autu ipak relativno toplije nego vani zimi, a vlažnije zbog disanja. Ukoliko spadate u grupu ljudi koji na posao moraju krenuti rano ujutro, sigurno ste prepoznali ovu situaciju koja vam oduzima dragocjeno vrijeme prije suočavanja s jutarnjim gužvama.

Minusi i zamagljena ili zaleđena stakla

Problem se događa uvijek tijekom hladnih dana upravo zbog te razlike u temperaturi i vlagi, čemu doprinosi i topljenje snijega s cipela (tamo gdje ga ima) ili vode koju unosimo kišobranima, prenosi Poslovni.hr.

Što napraviti?

[bctt tweet=”Klima, čarapa puna mačjeg pijeska i sprej za odleđivanje – dobri suradnici u ratu s maglom i ledom!”]

Najjednostavnije odmagljivanje je putem uključivanja klime, paljenja grijanja i usmjerenje zraka prema prozorima što će osušiti zrak. Ako nemate klimu, dobro je usmjeriti hladan zrak prema prozorima, no ugodnije je uključiti grijanje te ne uključivati recirkulaciju zraka jer je cilj izbaciti vlagu, ne joj dati mogućnost da kruži zrakom po autu.

Efektivan je način i korištenje mačjeg silikatnog pijeska. Napunite čarapu pijeskom do gležnja, zavežite ju i obucite u drugu čarapu radi sigurnosti ‘konstrukcije’, a zatim možete paketić staviti u auto ispod sjedala gdje će upijati svu vlagu iz zraka.

Zaleđeno staklo može se zaliti čašama mlake vode u manjim količinama ili većoj ukoliko je voda hladnija, no u tom slučaju nakon zalijevanja, staklo treba prebrisati krpicom. Koristan saveznik u borbi s ledom je i sprej za odleđivanje stakla, a u kombinaciji s isteklom kreditnom karticom ili plastičnom strugalicom, nema tog leda koji će ostati dugo na staklu.

Što ne napraviti?

[bctt tweet=”Prelijevanje vrele vode preko zaleđenog stakla može završiti kobno za limenog ljubimca – čuvajte ga!”]

Kod zaleđenih stakla, nikako ne preliti staklo vrelom vodom jer će termalni šok zbog temperaturne promjene izazvati pucanje stakla. Ovo se uglavnom događa kada je staklo već malo oštećeno, zato je bitno sve okrhotine na staklu riješiti prije zime te ne izazivati sreću s vrelom vodom 🙂

Čuvajte svoja stakla uz auto i kasko osiguranje i kompare.hr!

 

Ugovorite auto osiguranje online! →