Malom štednjom do predvidivih pobjeda

Najčešći izgovor zašto ne štedjeti je – nemam dovoljno novaca, zarađujem malo, pa zar ću 100 kuna stavljati na stranu…

No, štednja definitivno nije privilegija dobrostojećih. Dapače, čest je slučaj da upravo oni koji imaju solidna mjesečna primanja nemaju nikakav crni fond. To je pokazalo i nedavno svjetsko istraživanje o financijskoj pismenosti. Obzirom da je upravo štednja kamen temeljac zdravih i uspješnih osobnih financija, iskočite iz začaranog kruga kukanja kako nemate novaca i stavite na stranu tih 100 kuna.

Male stvari puno znače…
…naročito kad ih možete predvidjeti. Vozite li automobil, sigurno ćete ponekad za njega imati nepredvidive (ili pak, sasvim predvidive) izdatke. ‘Nedavno nam je na autu otišlo kvačilo. Novi dio i ruke – cijena prava sitnica, 2.300 kuna. Imala sam sa strane nekih 1.800, dodala još 500 i već idući dan HAK nam je odvezao auto na popravak. Da nisam imala sa strane, vjerojatno bih peglala karticu ili posuđivala, ušla u minus, a to mrzim…’, kaže Melita, naša čitateljica.

Jedna je stvar imati ‘crni fond’ za slučaj nepredvidivih okolnosti kao što su bolest, otkaz i slično. No, postoje i situacije koje možete predvidjeti, a zahtijevaju nešto više izdataka nego uobičajene mjesečne kupovine. Ako već nešto možete predvidjeti, sigurno znate kada ćete otprilike imati taj trošak i koliko će on otprilike iznositi. Pa, u čemu je onda mudrost – izračunajte kako malim koracima doći do iznosa koji će vam biti potreban!

Odjeća: čak i ako volite rasprodaje, one nisu izgovor da ulazite u minuse. Zna se vrlo dobro – ljetne rasprodaje počinju krajem lipnja, a zimske krajem siječnja. Imate dakle šest mjeseci na raspolaganju kako biste bez većih problema obavili kupovinu prijeko potrebne odjeće kao što su novo odijelo, kaput, torba… općenito neke veće stvari koje su vam nužno potrebne za svakodnevno nošenje.

Obuća: slično kao i kod odjeće. Poslovica kaže: nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftino. I, ima nešto u tome. Kupiti jeftine cipele ne znači samo proći povoljno. Ponekad je niska cijena garancija žuljeva na nogama, nekvalitetnih materijala, ali i toga da već nakon nekoliko mjeseci trebate novi par cipela. Zbog toga, uložite malo više truda i novaca, te kupite kvalitetne kožne cipele koje ćete nositi nekoliko sezona. Razmislite i o ručno rađenim cipelama po vašoj mjeri – kod većine malih obrtnika obućara par takvih cipela košta već od 1000 kuna pa naviše.

Slobodno vrijeme: ako ste zaljubljenik u automobile, motore, bicikle, bavite se rekreativno nekim sportom, sigurno vam je s vremena na vrijeme potrebna nova oprema kao što su gume, specijalna odjeća ili obuća, neko putovanje na natjecanje i slično. Možete li predvidjeti periodičnost takvih izdataka, nema vam druge nego početi stavljati na stranu i unaprijed se veseliti bezbrižnom trošenju.

Rođendani, obljetnice, slavlja: rođendani su jednom godišnje i tu stvarno nema izgovora, njih možete predvidjeti. Bilo da se radi o vašem rođendanu pa planirate slavlje, bilo da se radi o rođendanu vaše drage osobe kojoj želite kupiti malo vrijedniji poklon, planirajte budžet unaprijed. Slično se odnosi i na neka ne tako individualna slavlja kao što su blagdani (Božić, Nova godina…), vjenčanja i slično.

Nadopunite sami listu
Zasigurno postoji još puno razloga i načina za male uštede i štednje. Svatko od nas ima svoje male radosti i velike preokupacije zbog kojih je spreman malim koracima postići velike stvari. Život, pa tako i štednja, može biti vrlo jednostavan. Samo je stvar odluke – želite li da bude jednostavno ili ne?

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber