Makeover životnog prostora bez puno troškova

Unajmljujete stan? Stanodavac ste i želite što prije i što bolje iznajmiti vašu nekretninu? Jednostavno ste „svoji na svome“ ali guše vas krediti i ne možete previše trošiti? Donosimo savjete koji će svakome biti od koristi, uz malo dobre volje, malo vremena i ponešto novaca.

Gledali ste jednu od brojnih emisija o uređenju doma? Oduševio vas je totalni preobražaj interijera. Prvotno ružno pače (tmurne, neuredne, otužne i ofucane prostorije) uz čarobni štapić gospodina Interijer Gurua postao je prekrasan bijeli labud (predivne, svjetle, uredne, prozračne sobe). Prešli ste pogledom po svom životnom prostoru i ako vidite ružno pače, zaključujete da bi i vašem stanu dobro došla promjena. Ipak, kako do novog namještaja, novih prozora ili vrata, novih ukrasa, novog svega???

Na ovaj članak potaklo nas je i iskustvo naše suradnice koja je nedavno tražila stan za najam.

Za stan smo se na kraju odlučile zato što je cijena najma bila daleko najpovoljnija od svih drugih.

“Nedavno sam se s cimericom uselila u stan koji nije bio u reprezentativnom stanju. Naime, s prozora se ljuštila boja, zidovi su bili puni mrlja i vapili su za svježom bojom, zavjese otužne i neupotrebljive, linoleum izlizan i pokidan. Za stan smo se na kraju odlučile zato što je cijena najma bila daleko najpovoljnija od svih drugih. U dogovoru s vlasnikom stana unijele smo u prostor osvježenje – zasukale smo rukave i preuredile nekoliko stvari koje su nam smetale. Trošak: oko 1000 kuna. Rezultat: stan izgleda OK.“

Evo kako:

1. Uredno je lijepo: slažemo se da je u životu potrebno malo kreativnosti i zrnce ludila. No, znamo i gdje je granica koja neki prostor čini neurednim ili kaotičnim. Slažete li po policama sve moguće i nemoguće predmete, prestanite. Odmah. Trebaju li vam baš sve ove sitnice: prazna bočica omiljenog parfema, tri osušena buketića cvijeća, bočica svete vode, slonići, plišanci od bivšeg, hrpa fotografija, ogledalo, pepeljara (odavno ste prestali pušiti, čestitamo!), tegle za cvijeće u duginim bojama… i da ne nabrajamo dalje. Pobacajte (ili pospremite u kutije koje ćete odnijeti u podrum ili na tavan) sve što je mrtvo: mrtvo i suho cvijeće, uspomene na umrlu ljubav, prazne bočice i slično. Garantiramo da ćete se osjećati bolje, svježije i rasterećeno. Trošak: 0 kuna (ili nešto sitno za vreće za smeće).

2. Igra bojama – manje je više: neki od nas vole jednostavnost bijele boje. Drugima je draži svijet boja. Odlučite što je vama draže i slijedite svoju odluku. Ako ste se odlučili za bijelu boju, primijenite ju i na zidovima i na zavjesama i na dekorima. Ovisno o sezoni, uvijek možete ubaciti poneki detalj u boji i time osvježiti prostor. Odlučite li se za svijet boja, odredite glavnu boju koja će biti dominantna i potom nekoliko detalja kojima ćete razbiti monotoniju. Najvažniji savjet za bojanje zidova: NIKAD nemojte sve zidove u prostoriji obojiti u neku boju (osim ako se radi o bijeloj). Primjerice, želite li zelenu ili plavu boju zidova, odaberite samo jedan zid, onaj koji je u prostoriji „najprazniji“.

Najvažniji savjet za bojanje zidova: nikad nemojte sve zidove u prostoriji obojiti u neku boju.

Trošak: stotinjak kuna za 10 litara obične bijele boje za zidove. Trošak je dvostruko veći ako se odlučite za neku drugu boju. Nove zavjese: 70 kuna na rasprodaji. Novi dekorativni jastučići: 100 kuna za četiri jastučića. Ako imate smisla za šivanje, trošak je 0 kuna (ili pedesetak kuna za kavu i bombonijeru ako vam jastučiće šiva frendica).

3. Slike i fotografije podižu svaki prostor: odaberite nekoliko dragih fotografija ili drugih sitnica kojima ćete uljepšati prostor. Umjesto pet različitih vrsta i veličina okvira koje u malim prostorima stvaraju kaos, odlučite se za jedan veliki pano od pluta (ili izradite sami od kartona). Trošak: ploča od pluta cca. 70 kuna, ako sami radite okvir od kartona 0 kuna.

4. Podne obloge moguće je povoljno osvježiti: linoleum je ponovno „in“ a u dućanima se može naći zaista lijepih uzoraka. Dakle, nema izgovora – nije potrebno mijenjati parkete, pločice i podove, linoleum može biti prihvatljivo i povoljno (privremeno ili trajno) rješenje. Za manje prostore birajte decentne uzorke (ili bez uzorka) i obavezno svjetlije boje. Trošak: od 30 kuna za metar kvadratni.

5. Sam svoj majstor za namještaj. Osim ako baš nemate dvije lijeve ruke, sami se primite posla. Vjerujemo da nije potrebno promijeniti baš sav namještaj, ali nekoliko „osvježenih“ komada značiti će puno. Primjerice, stare rasklimane stolce koje ste odvano otpisali možete obojiti u boju koja vam odgovara i pretapecirati ih. Ista je stvar i sa komodama, ormarićima i slično. Trošak: stotinjak kuna za boju, brusni papir, spužvu i tkaninu za tapeciranje.

6. Homemade police: umjesto hrpa knjiga i ostalih sitnica koje vam stoje uokolo razbacane, napravite korisne police. U mnogim trgovinama namještajem našli smo različite police i nemalo se iznenadili njihovom cijenom – ispod 500 kuna nismo našli niti jedne… To je ipak malo previše. Zbog toga, kupite drvene daske ili police od iverala (u specijaliziranim trgovinama koje prodaju materijal i potrepštine za izradu namještaja) i nosače za njih. Obojite ih, oslikajte, pričvrstite na zid i uredno na njih posložite knjige. Trošak: cca. 200 kuna.

Ovo su samo neke od ideja koje sami možete realizirati u svom domu, a da pritom ne potrošite ogromne količine novca. Jednostavno, pustite mašti na volju i učinite svoj životni prostor pravim domom za vas i vašu obitelj.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber