Kreće privatizacija zdravstva i poskupljenja!

Ministar Nakić najavio svoju viziju strategije zdravstva do 2020. godine, a ona se može opisati jednom riječju: privatizacija.

Kreće privatizacija zdravstva i poskupljenja!

Naglasak reforme je na stabilizaciji financija, učinkovitijoj, ali manje dostupnoj hitnoj medicini, fleksibilnosti plaća zdravstvenih djelatnika, novoj zadaći domova zdravlja i većem poslu za liječnike obiteljske medicine, uvođenju dodatnog osiguranja nadstandarda, smanjenju liste čekanja, ponavljanju procjene isplativosti outsourcing određenih poslova te izmjenama i dopunama master plana bolnica, reorganizaciji HZZO-a (kojemu se prema daljnjim informacijama ne piše dobro), preispitivanju (čitaj: povećanju) visina participacija.

Pisali smo o tome što se događa sa HZZO-om ovdje, no to su bile tek najave što bi se moglo. Ministar je sada otišao korak dalje najavivši kraj socijalnog zdravstvenog sustava kakvog ga znamo putem ‘reorganizacije’ HZZO-a i povećanja cijene dopunskog na 150 kuna. Povećavajući cijenu na najvišu na tržištu, HZZO više neće biti konkurentan i privatne osiguravajuće kuće moći će ponuditi ista pokrića za puno manju mjesečnu premiju. Dugoročno bismo mogli kao i susjedi Slovenci plaćati dopunsko osiguranje preko 200 kuna mjesečno – što je i sam ministar najavio.

Smjernice reforme jasno prikazuju apsolutnu liberalizaciju zdravstvenih usluga, odbacivanje socijalnih kategorija, micanje države i potpuno ustupanje dopunskog osiguranja privatnim osiguravajućim kućama i nevidljivoj ruci slobodnog tržišta.

Zanimljivost je da je dokument ‘Zdravstvena reforma’ nastao u sjedištu jedne privatne osiguravajuće kuće krajem prošle i početkom ove godine. Trebamo li nagađati koje? Prema zamisli vodećih ljudi u državi, dokument nije predviđen za oči javnosti te je podijeljen među većinom članova Vlade.

Jedna od glavnih smjernica, već navedeno, jest poskupljenje HZZO dopunskog na 150 kuna (sa 70 na 89 kuna je tek prva faza privatizacije) te fokusiranje HZZO-a samo obveznim zdravstvenim osiguranjem, a socijalni transferi će se i dalje odvajati na teret državnog proračuna. Do nekog određenog datuma.

[bctt tweet=”HZZO dopunsko poskupit će i više od 30%!”]

Zašto se cijene mijenjaju? Kreatori reforme smatraju da bi time trebalo doći do modernizacije bolnica i ustanova, ostanka liječnika u Hrvatskoj i smanjenja lista čekanja. Sve famozne sintagme koje se konstantno ponavljaju kako bi se i povjerovalo u njihovo ostvarenje.

Kako trenutno stoje cijene na tržištu pogledajte ovdje, a za savjet nazovite Kompare neovisne stručnjake na 01/555 0666.

 

Izmjena: Ministar Nakić je izjavio da se šire dezinformacije te da ništa od navedenih reformi nije istina, već se samo želi okrenuti javnost protiv uvođenja reda u zdravstveni sustav putem pravih reformi. Pratite razvoj situacije s nama i uvijek budite informirani!

Druga izmjena: Odgađa se poskupljenje dopunskog osiguranja dok se ne vidi hoće li racionalizacija resursa u zdravstvu biti pozitivna za građane.

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →