Konverzija švicaraca dobra za gospodarstvo?

Agencija Bloomberg prenijela je izjave inozemnih analitičara koji smatraju da je potez konvezije kredita iz švicarskih franaka dugoročno dobar za hrvatsko gospodarstvo te predviđaju bolje rezultate hrvatskih euroobveznica, prenosi banka.hr portal.

Vlada je usvojila zakon kojim se teret troškova konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure prebacuje na leđa banaka, no neočekivana je ravnodušna reakcija ulagača na takvu mjeru.

Upravo zato što je to dobar potez, spor hrvatske vlade i banaka pao je u drugi plan, dok je potražnja za hrvatskim državnim obveznicama ponovo u rastu, prenosi Bloomberg.

Trenutno je važeća prognoza po kojoj bi hrvatske euroobveznice u predstojećem razdoblju trebale bilježiti bolje rezultate od ostalih u istoj kategoriji. Zahvaljujući ovoj mjeri, drže cijenjeni analitičari, hrvatske javne financije postat će otpornije na nagle promjene valutnih tečajeva.

Mađarski bankarski sektor je po identičnom scenariju uz negodovanje ipak prihvatio takvo rješenje. 

Unatoč ovim procjenama, Europska središnja banka (ECB) smatra da bi mjere mogle uzrokovati smanjenje hrvatskih deviznih rezervi i narušenim povjerenjem ulagača. 

Ususret pozitivnim gospodarskim trendovima, možete provjeriti uvjete i cijene štednje i kreditiranja na kompare.hr.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!