Kako se boriti s prehladom?

Nema lijeka za običnu prehladu, no što je s lijekovima za koje se tvrdi da vam mogu pomoći u bržem oporavku? Istražili smo i napisali listu što pomaže, što ne pomaže i što neće odmoći kada ste prehlađeni. 

Postoje određeni lijekovi koji će vam pomoći i s kojima se nećete više osjećati jadno i nemoćno.

Što djeluje?

Kada se prehladite, očekujte da ste ‘van igre’ idućih tjedan-dva, no to ne znači da se morate i osjećati grozno i izostajati s posla idućih mjesec dana dok se ne oporavite. Osim odmaranja, ovo je lista stvari koje trebate da biste se bolje osjećali:

 1. Pijte tekućine – voda, sok, limunada, topla limunska voda s medom pomažu u olakšavanju probave i sprječavaju dehidraciju. Izbjegavajte alkohol, kavu i sokove s kafeinom, koje dehidriraju organizam.
 2. Odmarajte se – vaše tijelo treba oporavak.
 3. Umirite upaljeno grlo – progrgljajte slanu vodu (četvrtina do pola žličice soli u 2 dL tople vode) čime možete umiriti upaljeno ili nadraženo grlo. Djeca mlađa od 6 godina vjerojatno neće znati kako pravilno progrgljati.
  Također možete probati komadiće leda, sprejeve za upaljeno grlo, pastile ili tvrde bombone, no nemojte pastile i bombone davati djeci mlađoj od 3-4 godine kako se ne bi ugušili.
 4. Riješite začepljenost – bezreceptne nazalne kapi i sprejevi mogu pomoći kod začepljenosti. Kod novorođenčadi se preporuča staviti nekoliko kapi fiziološke otopine u jednu nosnicu, a potom vrlo nježno usisati tu nosnicu špricom. Kako? Iscijedite špricu, nježno stavite vrh u nosnicu djeteta (oko 6-12 milimetara) te polako izvucite unutarnji dio šprice. Nazalni sprejevi fiziološke otopine mogu se koristiti kod starije djece.
 5. Ublažite si bol – za djecu od 6 mjeseci i mlađu, dajte samo Acetaminofen ili Ibuprofen. Pitajte pedijatra za točnu dozu za djetetovu dob i težinu. Odrasli mogu uzimati Acetaminofen, Ibuprofen ili Aspirin.
  Pripazite prilikom davanja Aspirina djeci ili tinejdžerima. Iako Aspirin mogu uzimati djeca starija od 3 godine, djeca i tinejdžeri koji se oporavljaju od vodenih kozica ili simptoma nalik gripi, ne smiju koristiti Aspirin iz razloga što se Aspirin povezuje s Reye sindromom, inače potencijalno opasnim po život, za takvu djecu.
 6. Pijte toplu tekućinu – tople tekućine poput juhe, čaja, ili toplog soka od jabuke, mogu olakšati disanje jer povećavaju prolazak sluzi.
 7. Vlaga u zraku – isparivač ili ovlaživač može dodati vlagu vašem domu, što pomaže olakšavanju disanja. Mijenjajte vodu svaki dan i čistite ovlaživač prema uputama proizvođača. Ukoliko koristite paru, budite vrlo oprezni jer u mnogo slučajeva dolazi do opeklina.
 8. Probajte bezreceptne lijekove za prehladu i kašalj – za odrasle i djecu stariju od 6 godina, bezreceptni lijekovi, antihistaminici i analgetici mogu barem malo ublažiti simptome, međutim oni neće sprječiti prehladu niti ju skratiti, te mnogi imaju neke nuspojave.
  Stručnjaci se slažu da se mlađoj djeci ovi preparati ne bi trebali davati, a prekomjerna i kriva upotreba ovih lijekova može stvoriti ozbiljne posljedice.
  Lijekove uzimajte samo prema uputama. Neki preparati mogu sadržavati više različitih sastojaka, stoga čitajte upute kako biste bili sigurni da ne uzimati previše svakog preparata.

Što ne djeluje?

Iako je lista neefektivnih preparata i aktivnosti dugačka, ovdje je nekoliko najčešćih:

 1. Antibiotici – oni napadaju bakterije, no ne pomažu kod virusa prehlade. Nemojte koristiti stare antibiotike koje imate pri ruci zbog roka trajanja i prestanka djelovanja lijeka. Nećete se brže oporaviti, a neprikladna upotreba antibiotika doprinosi ozbiljnom i rastućem problemu bakterija otpornih na antibiotike.
 2. Bezreceptni lijekovi za prehladu i protiv kašlja kod djece – mogu uzrokovati ozbiljne i čak smrtonosne posljedice kod djece, a stručnjaci upozoravaju protiv njihove upotrebe kod djece mlađe od 6 godina.
 3. Cink – iako ima pluseva i minuseva, pregled dvadesetak studija izvlači sljedeći zaključak: cink pastile ili sirup smanjuju prosječno trajanje prehlade kod inače zdravih ljudi kada se uzme u 24 sata od nastanka prvih simptoma. Čak i korištenje cinka pet mjeseci sprječava nastajanje prehlade kod djece. Međutim, ne možete znati što je sve u cinkovom proizvodu koji uzimate. Studije ne preporučuju uzimanje cinka ljudima koji imaju kronične bolesti, poput astme jer se njih nije proučavalo studijama i ne zna se kakve nuspojave mogu doći do izražaja. Uobičajene nuspojave su grozan okus i mučnina. Intranazalni cink može uzrokovati trajnu štetu ili čak i gubitak osjetila mirisa.

Što ne može škoditi?

Bez obzira na studije, neki preparati se i dalje ocjenjuju, kao što je vitamin C. 

 1. Vitamin C – konzumiranjem vitamina C u većini slučajeva neće pomoći prosječnoj osobi u sprječavanju prehlada. Međutim, uzimanje vitamina C prije prikazivanja simptoma prehlade, može skratiti simptome prehlade, a može biti dobar za one koji imaju veći rizik od prehlada zbog česte izloženosti – djeca u vrtiću tijekom zime, i slično.

Brinite o sebi

Iako prehlade prolaze i traju relativno kratko, dok ste prehlađeni osjećate se loše. Sigurno je izuzetno primamljivo isprobati sve preparate, no sve što možete jest pobrinuti se za sebe. Za početak odmarajte, pijte dovoljno tekućina, pazite na higijenu i držite zrak oko sebe vlažnim, a kompare.hr će se pobrinuti za vaše dopunsko zdravstveno osiguranje.

 

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber