Kako sanirati štetu na automobilu od pogrešno utočenog goriva

Što napraviti kada u spremnik utočite pogrešno gorivo, pitanje je koje najčešće postavljamo u ime neimenovanih prijatelja. Točenje dizela u vozilo koje pogoni benzin ili obratno, jedan je od onih previda za koje smo sigurni da nam se nikada neće dogoditi. Sve dok nam se ne dogodi.

kompare-gorivo

Obiteljski dizelaš, službeni benzinac

Razloga je više – točenju goriva pristupamo automatski, bez pretjeranog razmišljanja. Što, uostalom, može biti toliko teško? A onda se dogodi da u službeni automobil natočimo dizel gorivo jer dizelaša svakodnevno vozimo od kuće do posla i nazad. Ili smo nakratko posudili automobil od člana obitelji ili prijatelja ili ga unajmili. Misli su nam bile negdje drugdje i… Ipak, postoje određeni načini da se umanji nastala šteta.

Rano otkrivanje, manja šteta

Zlatno pravilo je sljedeće: što prije otkrijete da ste utočili pogrešno gorivo, to će šteta biti manja. Najveća moguća sreća u nesreći je da trenutak prije nego što krenete točiti gorivo, ugledate veliki natpis “DIESEL” na ulazu u spremnik i shvatite da držite crijevo od benzina. Sljedeća mogućnost je da shvatite da ste pogriješili nakon što počnete točiti gorivo. Ako ste od ukupne količine utočenog goriva u benzinca utočili manje od 15% dizela, velika je vjerojatnost da ćete se izvući bez štete.

Vlasnici dizelaša prolaze gore

Valja napomenuti i kako je mnogo gore uliti benzin u dizelaša nego obratno. Dizel je teži i masniji, pa traži pritisak za pokretanje motora. Usto, noviji dizelaši imaju jako malu toleranciju na pogrešno gorivo. Prošla su ona vremena legendi o dizelašima koje su kao pogonsko gorivo mogli trošiti sve što je u tekućem stanju. S druge strane, pogrešno uliveno gorivo u benzinca, moguće je riješiti samostalno, ispumpavanjem.

Ne palite pilu

No, čak i ako natočite pun spremnik pogrešnog goriva, još uvijek se možete izvući bez većih troškova. Bitno je da ne upalite motor, jer jednom kada pogrešno gorivo prođe kroz sustav, problemi postaju mnogo veći. Ako ste već upalili motor, odmah ga isključite jer je na taj način nastala šteta ipak manja od one kada nastavite voziti i dočekate to da vam se automobil ugasi sam. To je ujedno i situacija kada je šteta najveća.

Zovite asistenciju

U tom slučaju, preostaje vam zvati asistenciju i i odvući vozilo na dijagnozu i popravak, a potom i zamijeniti dijelove koji su oštećeni zbog pogrešno utočenog goriva. Pri tom, očekujte minimalni trošak od oko tisuću kuna. Toliko ćete morati izdvojiti za asistenciju, pražnjenje spremnika goriva i promjenu filtra goriva, ovisno o vrsti i vrijednosti automobila.

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber