Kako pripremiti automobil za zimu

automobil-pripreme-za-zimu

Sa 15. studenim na snagu stupaju zimski uvjeti na cestama, točnije obavezna je upotreba zimske opreme neovisno o vremenskim uvjetima i stanju kolnika.

Što se smatra zimskom opremom?

Zimska oprema ne znači isključivo zimske gume. Ako imate ljetne gume s dubinom profila od najmanje 4 mm i lance spremne da ih postavite na pogonske kotače, jednako je kao i da imate zimske gume (M+S) na svim kotačima.

 

Pročitajte 7 savjeta za pripremu automobila za zimske uvjete:

 

1. Provjerite akumulator

Prema informacijama iz HAK-a, akumulatori su zimi najčešći razlog zašto ne možemo upaliti automobil, pa prije nego krenu ‘minusi’, ispitajte ispravnost akumulatora na vašem vozilu. Neovisno o tome, trebali biste ga mijenjati svakih 3-5 godina.

 

2. Ne zaboravite tekućinu za pranje stakala

Preporuka je da nabavite onu zimsku, koja sadrži sredstva protiv zaleđivanja stakala. Veće su šanse da će se neadekvatna tekućina početi smrzavati. Zbog toga vam se, za vrijeme vožnje može smanjiti vidljivost, pa čak i oštetiti sustav za raspršivanje vode.

 

3. Zamijenite brisače

Kad ste to posljednji puta napravili? Stare četkice brisača na hladnoći će dodatno ispucati, a u slučaju ledene kiše, neće vam biti baš od neke koristi.

 

4. Provjerite tlak zraka u gumama

Računica je vrlo jednostavna – što je manji tlak u gumama, one će manje prianjati za površinu, što znači da su veće šanse za proklizavanje. Za svakih 8 stupnjeva nižu temperaturu, tlak u gumama padne za 0,1 bar. Stoga je važno redovito kontrolirati tlak u gumama kako bi vožnja u zimskim uvjetima bila sigurna.

 

5. Provjerite svjetla i motorno ulje

Zamjenu ulja trebate raditi svakih se promjena ulja obavlja svakih 8000 kilometara ili svaka tri mjeseca. Kako bi se motor zimi bolje podmazivao, preporučuje se korištenje lakših ulja.

 

6. Prekontrolirajte rezervni kotač

Provjerite njegovo stanje i pogledajte imate li u prtljažniku dizalicu i potreban alat za zamjenu kotača, ako bude potrebno.  

 

7. Zimi je vaš automobil na udaru snijega i soli

Ne zaboravite pri pranju dobro očistiti i podvozje od eventualnih ostataka soli ili pijeska. Kako bi se pak izbjeglo zaleđivanje sustava goriva na vašim automobilima, korisno je prije zime provjeriti ima li u spremniku kondenzacijskih nakupina vode nastalih ljeti.  

 

Sve ove provjere omogućit će vam sigurniju vožnju. Ipak, unatoč svim pripremama nesreće na cestama se događaju i potrebno je osigurati se. Kompare.hr vam pomaže da odaberete najbolju policu automobilskog osiguranja za sebe. Javite nam se i pobrinut ćemo se da dobijete najbolju vrijednost za svoj novac.

 

Ugovori auto osiguranje odmah – online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber