Kako hrvatski osiguravatelji podnose krizu?

Tijekom četiri krizne godine hrvatski osiguravatelji su uspjeli održati rast profitabilnosti i izbjeći pad premija više od srednjoeuropskog prosjeka. Zaključak je to istraživanja konzultantske kuće Roland Berger i EFMA, neprofitne udruge banaka i osiguravatelja.

Prema pisanju liderpress.hr-a, hrvatski osiguravatelji su u odnosu na europske zabilježili umjeren rast profitabilnosti u kriznim godinama. Upravo iz tog razloga svrstani su na vrh ljestvice u regiji. Značajniji rast dobiti ostvaren je samo u Češkoj.

Bruto premija hrvatskih osiguravatelja u razdoblju od 2008. do 2012. godine smanjena je za 11 posto čime je pad manji od srednjoeuropskog prosjeka. Za usporedbu, premije u Mađarskoj su pale 26 posto.

Ako uzmemo u obzir da je Hrvatska od 2008. do 2012. godine zabilježila najveći pad BDP-a i najveću prosječnu godišnju stopu pada osobne potrošnje u regiji, rezultati dokazuju da su hrvatski osiguravatelji otporniji na krizu od ostalih u regiji.

Prema rezultatima studije, osiguravatelji će se i dalje oslanjati na zastupnike pod ugovorom, past će važnost podružnica, a rasti važnost banko-osiguranja. Internet će postati važniji kanal, ali pretežno kod neživotnih osiguranja i jednostavnijih proizvoda. Društveni mediji se još ne shvaćaju kao prodajni kanal.

Odabir osiguranja važna je odluka. Prema tome, izboru police osiguranja potrebno je pristupiti savjesno i odgovorno. kompare.hr uspoređuje ponude i cijene osiguravajućih kuća kako bi posjetiteljima osigurao potpune i  točne informacije na jednom mjestu.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!