Kako hladno vrijeme i niske temperature utječu na bateriju električnog romobila

Jeste li primijetili kako u hladnijim mjesecima električnim romobilom možete prijeći manje kilometara nego ljeti? Ako jeste i pitate se zašto, radi se o tome da niske temperature negativno utječu na kapacitet i performanse baterije. Zbog toga zimi više nego inače trebate paziti na bateriju svog električnog romobila.  U nastavku saznajte kakav učinak hladnoća ima na bateriju vašeg električnog romobila te što možete učiniti kako bi maksimalno očuvali njene performanse.


Izvor fotografije: Pixabay

Hladnoća usporava kemijske reakcije u litij-ionskoj bateriji

Električni romobil pokreće litij-ionska baterija. Točnije, u njoj se događaju kemijske reakcije koje romobilu daju energiju. Međutim, ekstremni temperaturni uvjeti mogu negativno utjecati na kemijske reakcije, odnosno na količinu energije koju baterija može isporučiti. Zimi, primjerice, hladne temperature usporavaju kemijske reakcije u litij-ionskoj bateriji i zato baterija i ima manji kapacitet. Evo što to znači u praksi.

Baterija koja pri toplim vremenskim uvjetima skladišti dovoljno energije da bi električni romobil prešao 25 kilometara, zimi će pružiti energije dovoljne samo za 18 kilometara. To znači da u hladnim uvjetima možete očekivati oko 30% manji kapacitet. Vozačima koji žele voziti električni romobil tijekom cijele godine zato savjetujemo iduće: neka vam kapacitet baterije bude jedan od glavnih kriterija pri donošenju odluke koji električni romobil kupiti. Drugim riječima, izaberite električni romobil čija baterija može pružiti malo veći doseg od onog koji vam u prosjeku treba. Iako dugotrajno izlaganje baterije niskim temperaturama može trajno smanjiti njezin kapacitet, nemojte da vas to brine. U nastavku vas čeka nekoliko praktičnih savjeta kako čuvati bateriju na električnom romobilu kada zahladi.

Kako brinuti o bateriji u zimskim mjesecima

Idealnu temperaturu na kojoj se treba nalaziti baterija s vašeg električnog romobila pronaći ćete u dokumentaciji koju ste dobili prilikom kupovine uređaja.

U pravilu baterije čuvamo pri sobnoj temperaturi, ali raspon između 10°C i 30°C je dovoljan da baterija radi normalno. To znači da zimi trebate izbjegavati skladištiti električni romobil na balkonu, u garaži ili na sličnim lokacijama bez grijanja, pogotovo ako se radi o vozilu koje ima neodvojivu bateriju. Bateriju koja se može odvojiti od električnog romobila ponesite sa sobom u stan, kuću ili ured te je odložite na toplo mjesto, ali daleko od direktnog izvora topline. Nemojte puniti bateriju odmah pri povratku s vožnje. Umjesto toga, pričekajte da se baterija zagrije na sobnu temperaturu prije nego je stavite puniti. Također nikada nemojte puniti bateriju u ekstremno hladnim ili vrućim uvjetima jer velike razlike u temperaturi mogu oštetiti bateriju.

Bateriju nije dobro puniti do kraja 

Bateriju koju duže vrijeme nećete koristiti izbjegavajte napuniti do kraja, ali također je nemojte ostaviti da stoji prazna. Naime, litij-ionskim baterijama kakve imamo na električnim romobilima najbolje odgovara kada su napunjene do 50%. Tada se jedna polovica litijevih iona nalazi u sloju litij-kobaltovog oksida, a druga u sloju grafita. Takva ravnoteža najmanje opterećuje bateriju i povećava broj ciklusa koje baterija može izdržati.  Bez obzira na to, na vožnju električnim romobilom krenite s baterijom koja je napunjena do vrha. Razlog tome smo spomenuli ranije – pri niskim temperaturama baterija na e-romobilu ima manji kapacitet pa punjenjem na 100% osiguravate da baterija može isporučiti dovoljno energije za čitavu vožnju. Pri povratku s vožnje očistite svoj električni romobil, pogotovo ako ga neko vrijeme nećete voziti. Kada na bateriji e-romobila ostavite nečistoće, nastaje korozija koja smanjuje kapacitet i životni vijek baterije. Da biste ga očistili, električni romobil dovoljno je lagano prebrisati prvo vlažnom, a potom suhom krpom.

Nekoliko riječi za kraj

U zimskim mjesecima ne zaboravite uzeti u obzir da vaš električni romobil ima manji doseg nego inače. No, ako uložite malo truda i vremena, baterija na električnom romobilu neće trpjeti trajne posljedice usprkos hladnim temperaturama. Također preporučujemo pažljivu vožnju u zimskim uvjetima jer su niske temperature i povećana količina padalina neprijatelj malim kotačima električnog romobila. Ne prilagodite li brzinu vožnje, veće su šanse da ćete se ozlijediti. Zbog toga je važno ugovoriti dodatno zdravstveno osiguranje kako biste u slučaju nezgode dobili svu potrebnu pomoć – Kompareovci mogu za vas usporediti sve opcije i pronaći najbolju za vas na broju 015550666 ili na e-mailu dzo@kompare.hr radnim danom od 8 do 20 sati.

___________________________________________________________________

Članak je nastao u suradnji s Portalom Nabava.net, servisom koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju, a potpisuje ga Petra Staržik, magistra komunikologije i content marketing menadžerica portala Nabava.net.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber