Još jedna naknada na računu za struju?

Vlada je donijela uredbu po kojoj će kućanstva na cijenu električne energije plaćati i solidarnu naknadu od 3 lipe po kilovatsatu, čime će se financirati energija za kućanstva iz kategorije ugroženih kupaca.

Tko spada u ugrožene kupce? Svi oni koji privremeno ili trajno ne mogu plaćati energiju, a uvjeti su da su korisnici zajamčene minimalne naknade, članovi kućanstva koje je korisnik te naknade, korisnici osobne invalidnine ili da žive u kućanstvu s osobom koja koristi invalidninu. 

Centri za socijalnu skrb će određivati status ugroženog kupca i visinu potpore, a sredstva prikupljena od solidarne naknade opskrbljivači će uplaćivati u državni proračun. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da se donesenom uredbom rješava “gorući problem najosjetljivije socijalne kategorije građana” pri čemu se ne terete ni proračun ni kompanije.

Poslovni.hr prenosi izjavu premijera Zorana Milanovića da se ne radi o “bacanju novca iz proračuna, nego odgovornom, preciznom i detaljnom poslu na kojem se radilo mjesecima”. Dodao je kako je riječ o borbi za ljude, a ne za kupovinu glasova, jer “ljudi koji su potrebiti i koji nemaju dovoljno sredstava, bit će u konkurenciji za ovaj program i imati manje troškove grijanja.

Doneseno je i nekoliko drugih uredbi iz područja toplinarstva i električne energije. Prema Uredbi o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinske energije, određuje se mogućnost da se odluka o ugradnji zasebnih mjerila toplinske energije u zgradi donese s 90% glasova suvlasnika, koji se računaju po suvlasničkim dijelovima.

Novost je i omogućavanje isključenja zgrade iz toplinskog sustava uz podnošenje zahtjeva ovlaštenog predstavnika suvlasnika, na temelju prethodno postignute suglasnosti od 90% glasova suvlasnika koja se računa po suvlasničkim dijelovima na zajedničkom mjerilu toplinske energije te uz prethodnu suglasnost distributera i opskrbljivača, prenosi Poslovni.hr.

Ovim uredbama o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu električne energije, Vlada želi stvoriti pravne pretpostavke za početak rada hrvatske burze kao i drugih burzi električne energije iz Europske unije na teritoriju Republike Hrvatske. Ministar Vrdoljak očekuje da bi zagrebačka burza električne energije mogla početi s radom u sljedećih 60 dana.

Da smanjite trošak, najpametnije je ugovoriti jeftiniju struju kod drugog opskrbljivača preko kompare.hr u par klikova.

Nadopuna članka: 

Iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) je stigao i demantij, odnosno navode da zbog solidarne naknade od tri lipe po kilovatsatu na cijenu električne energije, neće mijenjati konačnu cijenu električne energije za svoje kupce. 

S obzirom na proturječne izjave, možemo samo sačekati i sami vidjeti razvoj situacije.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber