Izbjegnite zdravstvene troškove u inozemstvu

“Prošli mjesec sam išla u Austriju. Tijekom mog boravka dogodila mi se nezgoda i završila sam na hitnoj pomoći. Prilikom dolaska u bolnicu ponosno sam pokazala svoju nedavno ugovorenu policu dopunskog osiguranja i dakako osnovnog, nakon čega me je dočekalo neugodno iznenađenje. Tražili su od mene Europsku karticu zdravstvenog osiguranja koju tada nisam imala. Nakon obavljenog pregleda dočekao me je račun u iznosu 125,6 €. Mogla sam izbjeći sav taj trošak i komplikacije da sam  znala za tu karticu”.

Kako ne biste proživjeli istu situaciju kao naša klijentica Lorena, donosimo vam osnovne informacije o Europskoj iskaznici zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko planirate putovanje u neku od zemalja članica Europske Unije toplo vam savjetujemo da naručite Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. To je besplatna kartica koju izdaje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) svim korisnicima obveznog zdravstvenog osiguranja, a omogućuje vam da u svim zemljama članicama Europske Unije besplatno koristite nužne zdravstvene usluge.

Kartica vam omogućava besplatno korištenje svih zdravstvenih usluga koje se smatraju nužnima, odnosno neodgopima do povratka u Hrvatsku. Takve usluge su, npr. smetnje uzrokovane kroničnim ili postojećim bolestima, trudnoća, rođenje djeteta (osim ako ciljano odlazite u inozemstvo zbog poroda), dijaliza, terapija kisikom, tretmani za astmu i sl.

Zahtjev za karticom možete podnijeti preko internet stranice HZZO-a ili u nadležnom regionalnom uredu HZZO-a. Karticu možete preuzeti u roku 8 dana.

Ukoliko hitno putujete, izradite certifikat

Ukoliko krećete na put, a ne ostaje vam dovoljno vremena da izradite Europsku karticu možete zatražiti certifikat koji je potvrda da imate uređen status obveznog osiguranja u matičnoj zemlji i prema tome imate pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u EU. Certifikat se izdaje za razdoblje planiranog boravka u inozemstvu, s važenjem od jednog do 90 dana.

U zemljama EEP (Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj) možete koristiti prava koja proizlaze iz Europske kartice zdravstvenog osiguranja. Važno je napomenuti da u Švicarskoj Europska iskaznica ne vrijedi te je tijekom posjeta Švicarskoj mudro ugovoriti putno osiguranje. Isto savjetujemo i za ostale članice jer Europska iskaznica nije zamjena za putno osiguranje. Ona ne pokriva troškove zdravstvene zaštite kod privatnih davatelja zdravstvenih usluga. Također, nisu pokriveni troškovi kao što je spašavanje pacijenata tijekom skijanja, putne troškove prilikom povratka u Hrvatsku ili ukradenu, odnosno izgubljenu imovinu. Stoga je svakako potrebno uz Europsku kartici imati i odgovarajuće putno osiguranje.

Zaključno, ne dozvolite si put u inozemstvo bez Europske kartice zdravstvenog osiguranja i/ili putnog osiguranja jer nezgoda nije nešto što se događa drugima. Europska kartica je besplatna, a putno osiguranje možete dobiti za par desetaka kuna: ne mislite li da je to dovoljno povoljna cijena u odnosu na troškove od stotinu eura i nepotrebne komplikacije?

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber