Izbjegnite plaćanje usluga pri registraciji!

Došao je taj crni dan kada morate ili kasniti na posao ili žuriti nakon posla na tehnički s autom i znate da će vas taj izlet koštati određeni dio plaće. I to u kešu naravno. Jer nisu čuli za POS uređaj i nisu još kročili u 21. stoljeće.

Izbjegnite plaćanje usluga pri registraciji!

Što još rade u stanicama tehničkog pregleda? Naplaćuju ‘izmišljene’ usluge poput npr. naknade za naplatu uz sav ostali trošak koji imate za sam pregled, registracijski obrazac, naknadu za okoliš, naknadu za ceste i produljenje valjanosti prometne dozvole.

Primarna djelatnost svake stanice za tehnički pregled jest upravo tehnički pregled vozila. Dodatne djelatnosti koje im donose čisti prihod su ugovaranje polica i naplata naknada, no kada čak 78% novca odlazi upravo stanicama, zašto biste im vi doslovno ostavljali manču za nešto što možete dobiti badava? Osiguranje vozila bez plaćanja provizije možete obaviti ovdje, predvidjeti troškove tehničkog pregleda ovdje, a kako riješiti naknade pročitajte u nastavku.

Svi vozači koji su na šalteru stanice za tehnički pregled riješili sve po pitanju registracije, ‘preplatili’ su 80-ak kuna*. Točnije, za “poslove koji prethode registraciji i produljenju valjanosti prometne dozvole” poznatije kao utipkavanje nekoliko podataka tete na šalteru u sustav (46,12 kuna) i za ‘naplatu propisanih usluga’ ili skupljanje novaca za dobre ručkove menadžmenta (23,48 kuna). Lajk? Ne baš, je l’ da?

Kako riješiti priču s tehničkim, a da ne platite tih ekstra 80-ak kuna? Jednostavno.

U stanicama za tehnički pregled platite samo ono što morate, a to su eko-test, tehnički pregled i obrasci tehničkog pregleda. Ono što treba obaviti drugdje uključuje: registraciju vozila sa svim dokumentima i računom za obavljeni tehnički pregled i plaćena cestarina.

Naknadu za ceste platite na pošti ili u banci (primatelj Hrvatske ceste), kupite biljege od 30 kuna i s potvrdom o uplati naknade odite u MUP gdje ćete platiti samo produljenje valjanosti prometne dozvole bez ikakvih usluga poput već navedenih ‘poslova koji prethode registraciji..’ i ‘naplate propisanih obveza’.

Možda ćete potrošiti nešto više vremena, ali nećete platiti ekstra za “pregledavanje dokumenata i potvrda vjerodostojnosti” i “organiziranje i obavljanje poslova naplate, osiguranje i distribuciju novca krajnjim korisnicima te sastavljanje izvješća i obračuna za vlasnika vozila”. Na godišnjoj razini za navedene stavke računa stanica za tehnički pregled vlasnici vozila moraju ispljunuti oko 157,5 milijuna kuna.

Bilo što čije se objašnjenje proteže kroz 3 reda, a i dalje vam nije jasno kako stane u 5 minuta gledanja tete na šalteru kako tipka, ne bi trebalo plaćati ekstra. Pa eto, nema na čemu. Usporedbu polica na tržištu i online ugovaranja bez provizije riješite ovdje, a za bilo kakav savjet i preporuku slobodno kontaktirajte neovisne Kompare savjetnike na 01/555 0666 ili mailom na osiguranje@kompare.hr.hr.

*Navedene cijene dobili smo uvidom u račun CVH stanice nakon tehničkog pregleda vozila naše kolegice.

 

Izračunajte cijenu tehničkog pregleda!