Kako uštedjeti 143 kune na registraciji automobila

Želite li jednom godišnje biti plaćeni 143 kune neto za najviše jedan sat ne tako zahtjevnog rada, sami ćete krenuti u avanturu dovršetka postupka registracije svoga vozila, umjesto da to za vas učine vrijedni djelatnici Centra za vozila Hrvatske (CVH) u stanici za tehnički pregled.

Stanica za tehnički pregled

Nakon što ste na kompare.hr odabrali najpovoljniju ponudu za osiguranje, u stanici za tehnički pregled napomenite da ćete naknadu za ceste uplatiti izravno na račun nadležne Županijske uprave za ceste (ŽUC).

Zatražite samo uslugu tehničkog pregleda, plaćanje posebne naknade za okoliš i plaćanje poreza za cestovna motorna vozila ako vam je vozilo mlađe od deset godina. Centar za vozila Hrvatske (CVH) neće vam naplatiti naknadu za spomenute usluge.

Online uplata naknade za ceste

Naime, CVH „debelo“ naplaćuje upravo uslugu plaćanja Naknade za ceste, parafiskalnog nameta koji završava na računu nadležnog ŽUC-a. Podatke o iznosu i žiro računu možete pronaći na njihovim internetskim stranicama ili, u gorem slučaju, putem e-maili ili telefonski.

Savjet: Uplatnicu uplatite preko interneta ili mobitela i isprintajte potvrdu da ne gubite vrijeme na odlazak u Finu ili banku.

Odlazak na policiju

Sljedeći i posljednji korak odlazak je u policijsku postaju/upravu u kojoj ćete dovršiti postupak registracije. Prije je to bila nadležna policijska uprava, a danas to možete učiniti u bilo kojoj postaji/upravi – bitan je to podatak stanovnicima Zagreba koji su sve donedavno bili „osuđeni“ na policijsku upravu u Heinzelovoj, pomalo zloglasnu zbog dugačkih redova na šalterima.

Što sve trebam ponijeti – podsjetnik

U završnom činu ulaska u zgradu policije sa sobom ne zaboravite ponijeti:

– sve dokumente koje ćete dobiti u stanici za tehnički pregled (potvrda o tehničkom pregledu, rješenje o posebnoj nalnadi za okoliš, porezno rješenje),
– prometnu dozvolu,

– potvrdu o plaćenoj Naknadi za ceste

– policu osiguranja,

– 15 kuna državnih biljega (na internetskim stranicama MUP-a pogrešno je naveden podatak da je potrebno 5 kuna državnih biljega)

Koliko sam ustvari uštedio?

Osim što ste zabilježili važnu pobjedu protiv sistema koji vam preskupo naplaćuje banalne usluge, financijska ušteda je u tome što vam CVH neće naplatiti tri stavke u ukupnom iznosu od 158,40 kuna (produljenje valjanosti prometne dozvole, poslovi koji prethode registraciji, produljenje valjanosti prometne dozvole i naplatu propisanih obveza i PDV). S druge strane, morat ćete platiti 15 kuna državnih biljega, pa je ukupna ušteda 143,40 kuna.

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

 

Cijeniš svoj novac?

Doznaj ono što ti drugi neće reći!