Internet – spor, sporiji, hrvatski?

Koliko mi je brza veza – vječita je opsesija svakog net power usera, a zanima i sve nas ostale koji se svakodnevno služimo internetom kao alatom za rad ili zabavu. Prema Globalnom Net Indeksu portala Ookla za travanj 2015., Hrvatska je rangirana 89. u svijetu po brzini broadband Interneta među 201 zemljom, a s prosječnih 11,65 Mbps downloada možemo samo sanjati kako je to surfati s 119,19 Mbps brzine što je Singapurcima – svakodnevnica.

Globalna prosječna brzina downloadanja je oko 23,0 Mbps, a najbrži Internet redom imaju stanovnici: Singapura, Hong Konga, Svetog Petra i Mikelonea (bivša francuska kolonija), Rumunjske, Japana, Južne Koreje i Švedske.


Naši telekom operateri poput VIPneta i Amis Telekoma dosežu najviše brzine od 34,45 Mbps i 24,96 Mbps i to samo u posebnim paketima, po gradovima; Zagreb prednjači s 13,66 Mbps, a Split ga slijedi s 10,33 Mbps.

Po upload brzini Hrvatska stoji još lošije, na 115. je mjestu od 201 zemlje, s 3,99 Mbps. U usporedbi s globalnim prosjekom od 10,7 Mbps, loši smo dok prvorangirani Singapur ima 24,5 puta brži upload i 97,81 Mbps.

Što se tiče mobilnog Interneta, Hrvatska je bolje rangirana, odnosno 31. od 119 zemalja, s 15,62 Mbps downloada i 4,97 Mbps uploada. Gradski ranking predvode Novi Zagreb s 24,22 Mbps i Osijek s 24,02 Mbps, a najbrži provideri su T-mobile Hrvatska s 20,36 Mbps, VIPnet s 11,23 Mbps i Tele2 s 4,15 Mbps. Za usporedbu, najbrži mobilni Internet ima otok Guernsey s 30,88 Mbps.

Indeks također pokazuje i R-faktor koji je inače industrijski standardizirana mjera za kvalitetu povezanosti. Među 44 mjerene zemlje, Hrvatska je na samoj sredini, odnosno 22. mjestu s 85,97 R-faktorom, čime slijedimo SAD na 21. mjestu s 86,09 R-faktorom, dok je na prvom mjestu Danska s 88,68. Naši susjedi u ovoj kategoriji stoje raznoliko pa je tako Slovenija na visokom 12. mjestu s 86,69, Bosna i Hercegovina na 19. mjestu s 86,12, Srbija na 25. mjestu s 85,25, Mađarska na 30. mjestu s 83,58. Poželjan R-faktor je između 80 i 94, a među hrvatskim providerima najbolje su ocijenjeni Iskon s 85,27 i Hrvatski Telekom s 84,91.

Globalni Net Indeks računa i vrijednost potrošačkog broadbanda, odnosno srednji utrošak u američkim dolarima po Megabitu po sekundi. Prema toj vrijednosti spadamo u skuplju polovicu zemalja s liste, odnosno na 39. mjesto, dok se primjerice Rumunjska s četvrtim najbržim Internetom u svijetu rangirala na isto mjesto i u ovoj kategoriji, a Bugarska na sam vrh ljestvice.

Ona kategorija najzanimljivija krajnjim potrošačima, zasigurno je aspekt potrošačevog ISP performansa, odnosno vrijednost koja mjeri odnos između stvarne brzine downloada i obećane brzine od providera. Među 64 zemlje, rangirani smo kao 14. s 95%, što znači da od obećane brzine ne dobijemo 5% u prosjeku. Takav slučaj vrijedi za Zagreb, dok je nešto bolji postotak u Osijeku, Rijeci i Splitu (97%). Od naših susjeda, jedino je Mađarska ispred nas s nacionalnim prosjekom od 97%, dok drugih država u našem susjedstvu nema u prvih 20 (Slovenija tek na 25. mjestu s 93%, Srbija na 40. s 87%). U globalnim razmjerima, Kina drži prvo mjesto s čak 102%, Singapur i Moldavija sa 100%, što znači da njihovi potrošači dobiju sve što im je obećano, a Kinezi čak i više od toga.

Ukoliko ste nakon ovakvog članka poželjeli promijeniti providera – razumijemo vas u potpunosti, i mi bismo najradije nekog iz Singapura ili barem Rumunjske, ali dok moramo birati u Hrvatskoj, najbolje mjesto za usporediti i ugovoriti Internet uslugu je kompare.hr

 

Usporedite teleoperatere i uštedite! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber