Internet – spor, sporiji, hrvatski?

Koliko mi je brza veza – vječita je opsesija svakog net power usera, a zanima i sve nas ostale koji se svakodnevno služimo internetom kao alatom za rad ili zabavu. Prema Globalnom Net Indeksu portala Ookla za travanj 2015., Hrvatska je rangirana 89. u svijetu po brzini broadband Interneta među 201 zemljom, a s prosječnih 11,65 Mbps downloada možemo samo sanjati kako je to surfati s 119,19 Mbps brzine što je Singapurcima – svakodnevnica.

Globalna prosječna brzina downloadanja je oko 23,0 Mbps, a najbrži Internet redom imaju stanovnici: Singapura, Hong Konga, Svetog Petra i Mikelonea (bivša francuska kolonija), Rumunjske, Japana, Južne Koreje i Švedske.


Naši telekom operateri poput VIPneta i Amis Telekoma dosežu najviše brzine od 34,45 Mbps i 24,96 Mbps i to samo u posebnim paketima, po gradovima; Zagreb prednjači s 13,66 Mbps, a Split ga slijedi s 10,33 Mbps.

Po upload brzini Hrvatska stoji još lošije, na 115. je mjestu od 201 zemlje, s 3,99 Mbps. U usporedbi s globalnim prosjekom od 10,7 Mbps, loši smo dok prvorangirani Singapur ima 24,5 puta brži upload i 97,81 Mbps.

Što se tiče mobilnog Interneta, Hrvatska je bolje rangirana, odnosno 31. od 119 zemalja, s 15,62 Mbps downloada i 4,97 Mbps uploada. Gradski ranking predvode Novi Zagreb s 24,22 Mbps i Osijek s 24,02 Mbps, a najbrži provideri su T-mobile Hrvatska s 20,36 Mbps, VIPnet s 11,23 Mbps i Tele2 s 4,15 Mbps. Za usporedbu, najbrži mobilni Internet ima otok Guernsey s 30,88 Mbps.

Indeks također pokazuje i R-faktor koji je inače industrijski standardizirana mjera za kvalitetu povezanosti. Među 44 mjerene zemlje, Hrvatska je na samoj sredini, odnosno 22. mjestu s 85,97 R-faktorom, čime slijedimo SAD na 21. mjestu s 86,09 R-faktorom, dok je na prvom mjestu Danska s 88,68. Naši susjedi u ovoj kategoriji stoje raznoliko pa je tako Slovenija na visokom 12. mjestu s 86,69, Bosna i Hercegovina na 19. mjestu s 86,12, Srbija na 25. mjestu s 85,25, Mađarska na 30. mjestu s 83,58. Poželjan R-faktor je između 80 i 94, a među hrvatskim providerima najbolje su ocijenjeni Iskon s 85,27 i Hrvatski Telekom s 84,91.

Globalni Net Indeks računa i vrijednost potrošačkog broadbanda, odnosno srednji utrošak u američkim dolarima po Megabitu po sekundi. Prema toj vrijednosti spadamo u skuplju polovicu zemalja s liste, odnosno na 39. mjesto, dok se primjerice Rumunjska s četvrtim najbržim Internetom u svijetu rangirala na isto mjesto i u ovoj kategoriji, a Bugarska na sam vrh ljestvice.

Ona kategorija najzanimljivija krajnjim potrošačima, zasigurno je aspekt potrošačevog ISP performansa, odnosno vrijednost koja mjeri odnos između stvarne brzine downloada i obećane brzine od providera. Među 64 zemlje, rangirani smo kao 14. s 95%, što znači da od obećane brzine ne dobijemo 5% u prosjeku. Takav slučaj vrijedi za Zagreb, dok je nešto bolji postotak u Osijeku, Rijeci i Splitu (97%). Od naših susjeda, jedino je Mađarska ispred nas s nacionalnim prosjekom od 97%, dok drugih država u našem susjedstvu nema u prvih 20 (Slovenija tek na 25. mjestu s 93%, Srbija na 40. s 87%). U globalnim razmjerima, Kina drži prvo mjesto s čak 102%, Singapur i Moldavija sa 100%, što znači da njihovi potrošači dobiju sve što im je obećano, a Kinezi čak i više od toga.

Ukoliko ste nakon ovakvog članka poželjeli promijeniti providera – razumijemo vas u potpunosti, i mi bismo najradije nekog iz Singapura ili barem Rumunjske, ali dok moramo birati u Hrvatskoj, najbolje mjesto za usporediti i ugovoriti Internet uslugu je kompare.hr

 

Usporedite teleoperatere i uštedite! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber