HEP korisniku Hepija slao svoje račune

Zamislite, potpišete novi ugovor o najmu gradskog stana i HEP vas time smatra novim kupcem, no za ‘dobrodošlicu’ umjesto manjih računa, dobijete par računa za kolovoz u ukupnom iznosu od 1089 kuna. Vjerojatno vam je poznat hrvatski birokracijski sustav pod kraticom APP? Ako prođe, prođe.

Zagrepčanin u priči kaže kako je pokušao Internetom dojaviti stanje brojila kao i svakog mjeseca, no sustav nije htio prihvatiti njegovo očitanje, a čovjek je uputio pitanje HEP-u zašto je to tako. Iz HEP-a su mu javili da je promijenjena šifra kupca i dali mu novu. Kroz nekoliko dana stigle su akontacijske rate, kaže građanin koji je ugovor o opskrbi strujom imao s Hepijem, a nove uplatnice mu je odjednom poslao HEP – kako saznaje 24sata.

Hepiju nije plaćao akontacije, već bi mu nakon dojave stanja stizale dvije uplatnice – jedna za potrošnju, a druga za mrežarinu. Bez obzira što je od HEP-a otišao prije više od dvije i pol godine, sad je odjednom sve došlo na jednoj uplatnici, s iznosom od 360 kuna, što je dosad plaćao ukupno 200 kuna na dvije uplatnice. Također bi trebao platiti odmah potrošenu struju za prethodni mjesec i akontacijsku ratu za tekući mjesec. 

Hepi je obavještavao da nije dobio uplatnice za lipanj i srpanj, no dok je to dopisivanje trajalo, dugovi su rasli. U kolovozu je dobio uplatnice za dugove i nove akontacijske rate s ukupnom sumom nešto više od 1.000 kuna.

Više puta se obraćao HEP-u i Hepiju mailom da mu objasne zašto mu je raskinut ugovor s Hepijem, te struju mora plaćati opet HEP-u bez takvog zahtjeva. Iz HEP-a su mu se javili idućom izjavom tek nakon što su iz 24sata počeli postavljati pitanja.

– U sklopu rješavanja imovinsko pravnih odnosa, Grad Zagreb je od HEP ODS-a zatražio promjenu kupca na obračunskom mjernome mjestu u vlasništvu Grada, a kojeg i taj kupac koristi. HEP ODS je izvršio promjenu kupca te je sukladno zakonskoj regulativi i propisima, napravljen obračun radi razgraničenja ugovornih obveza postojećeg i novog kupca. Samim tim raskinut je i ugovor o opskrbi s postojećim opskrbljivačem.

Problem je što Zagrepčanin u pitanju nije novi korisnik jer okupira isti stan zadnjih 28 godina, kada je i potpisao ugovor o korištenju. I prije je uredno plaćao račune koji su glasili na njegovo ime, no zaračunali su mu dug i nove obaveze bez obzira na nepostojanje takvog ugovora. 

Iz gradskog ureda su se oglasili idućom izjavom:

– Grad Zagreb nije donio odluku o promjeni opskrbljivača električnom energijom za stanove i poslovne prostore kojima upravlja, tako da korisnici gradskih prostora i dalje plaćaju struju prema uplatnicama koje im ispostavlja HEP-Operator distribucijskog sustava, Elektra Zagreb.

Zagrepčanin nije vlasnik svog stana, već njegov korisnik temeljem ugovora još iz vremena bivše države, a tek prije nekoliko mjeseci je s Gradom Zagrebom potpisao novi ugovor. HEP navodi da su uplatnice i prije bile na njegovo ime pa je i mogao potpisati ugovor za uslugu Hepi. Međutim, tvrde da su se naknadno promijenili uvjeti pa su ga prema zakonu morali raskinuti. Konačno su mu obećali da će ga vratiti na jeftiniju uslugu Hepi i akontacijske uplatnice poništiti – navodi 24sata.

Koje su Vladine mjere to o(ne)mogućile?

Zakon nalaže da se račun ispostavlja za obavljenu uslugu ili isporučenu robu, po čemu naš spomenuti građanin ne bi dobio račun za utrošenu struju od Hepija i akontaciju za procijenjenu potrošnju od HEP-a. Vlada je to omogućila Općim uvjetima za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom. Po ovim uvjetima stanar može promijeniti uslugu koju ima vlasnik isključivo uz suglasnost vlasnika, međutim HEP je protivno tim uvjetima, Zagrepčaninu omogućio sklapanje ugovora bez suglasnosti vlasnika nekretnine.

Promjena opskrbljivača inače je vrlo jednostavan i bezbolan postupak kojim biste upravo vi trebali profitirati, a u ovakvim slučajevima najbolje se obratiti medijima i nadležnim ustanovama kako bi se situacija ipak razrješila na dobro. Uvijek je pametno zadržati svu papirologiju koja potvrđuje vaše stajalište kako ne biste financijski ispaštali zbog tuđe greške. 

Za daljnje uštede, kompare.hr vam donosi savjete i vijesti, a ako vas nije obeshrabrio ovaj iznimni slučaj, provjerite kako promijeniti opskrbljivača u 5 minuta ovdje.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber