Eurozona 2012: prvi koraci na putu prema oporavku

  • Ekonomija: SAD ispred eurozone
  • Dionička tržišta: Pozitivan trend nepromijenjen
  • Prinos na obveznice ostat će na niskoj razini u 2012. godini
  • Europska središnja banka osigurala likvidnost: Napetost smanjena u eurozoni

Glavni vodeći pokazatelji i povjerenje potrošača ponovno su se značajno poboljšali. Premda se očekuje usporavanje globalnog rasta te rizici za pad cijena još uvijek postoje zbog krize državnog duga, dublja recesija nije na pomolu. Situacija je slična na tržištima u nastajanju, uz usporavanje rasta.

“U prvom tromjesečju 2012 rizici su značajno smanjeni. Premda su se počeli pojavljivati znakovi ekonomske stabilizacije u eurozoni, nismo još opozvali upozorenje. Dužnička kriza i dalje je problem. Nasuprot pozadine dužničke krize, prinosi na referentne obveznice ostaju na niskoj razini te su dionice tvrtki kojima se trguje na međunarodnom tržištu i zlato još uvijek privlačni,” rekao je Fritz Mostböck, voditelj Odjela za istraživanja Erste Grupe. “Selektivno investiranje ostaje naša preporučena strategija. Sveukupno, postoje prilike na nekim tržištima vrijednosnica (SAD, regija SIE, djelomično zemlje BRIC-a) i u određenim sektorima i vrstama imovine kao što je zlato,” dodao je g. Mostböck.

Eurozona će ući u “blagu recesiju” u 2012.

Dok se ekonomija nastavlja oporavljati u SAD-u, postoje oprezni znakovi stabilizacije u eurozoni. Povjerenje potrošača ponovno je naraslo, a vodeći pokazatelji ostaju višeznačni. Glavne države  eurozone trebale bi uskoro moći napraviti prve korake na putu prema oporavku. U Španjolskoj i Italiji to će trajati duže zbog činjenice da je stopa nezaposlenosti u ovim zemljama još uvijek u porastu. Više od svega, dužnička je kriza ono što će nastaviti opterećivati Europu još dugo vremena. Nakon blage recesije u eurozoni, rast bi trebao ponovno krenuti u pozitivnom smjeru u 2013. Inflacija se nije smanjila u onoj mjeri koliko je to bilo očekivano. U 2012., inflacija će u prosjeku dosegnuti 2,4%. Europska središnja banka možda je postigla više velikodušnim osiguravanjem likvidnosti nego smanjivanjem kamatnih stopa, te je napetost na financijskim tržištima – također vezana uz dužničku krizu – donekle smanjena. Međutim, još nema znakova da će to smanjenje duže potrajati. Što se tiče kamatnih stopa u eurozoni, glavna stopa refinanciranja ostat će na razini od 1% te daljnje promjene trenutno nisu u planu. SAD će se također nastaviti pridržavati svoje politike nultih kamatnih stopa.

Tržišta obveznica

Likvidnost koju je osigurala Europska središnja banka bila je odlučujući faktor u prvom tromjesečju: kamatne stope tržišta novca pale su pokazujući učinak sličan smanjenju kamatne stope. Očekuje se da će Europska središnja banka nastaviti pružati potporu kroz likvidnost i održavati kamatne stope na niskoj razini još dugo. Zbog toga se očekuje da će prinosi na njemačke obveznice porasti vrlo skromno tijekom godine. Što se tiče državnih obveznica SAD-a, poboljšanje ekonomske situacije stoji u opreci s još uvijek niskom kamatnom stopom Banke federalnih rezervi. Dužnička kriza još uvijek je aktualna te neutralizira svaku tendenciju porasta prinosa na referentne državne obveznice.

Euro i američki dolar – Koji je jači?

Likvidnost koju je osigurala Europska središnja banka imala je po našem mišljenju iznenađujuće jak blagotvoran učinak što se tiče dužničke krize. Euro je također profitirao od toga. Međutim, fer vrijednost eura u odnosu na dolar ostaje 1,27. “Pozitivniji izgledi rasta u SAD-u također upućuju na jačanje američkog dolara tijekom godine,” objasnila je Mildred Hager, analitičarka fiksnih prihoda u Erste grupi. Ključni rizik u ovom kontekstu ostaje ponovno oživljavanje krize državnog duga u eurozoni.

Zlato još uvijek jarko sjaji

Ovaj plemeniti metal pokazao je jasan pozitivan trend u prvom tromjesečju 2012. te mu je vrijednost povećana za 7%. Vjerujemo da je korekcija koja je započela u jesen 2011. uvelike završena. Ništa se nije promijenilo u vezi ključnih faktora koji upućuju na neprekinut dugoročan pozitivan trend. Središnji argument, po našem mišljenju, su efektivne kamatne stope koje će još neko vrijeme ostati negativne kako u SAD-u tako i u eurozoni.

Dionička tržišta – Trend rasta

“Dionice tvrtki kojima se trguje na međunarodnom tržištu postigle su solidne dvoznamenkaste rezultate u tekućoj godini,” rekao je Hans Engel, tržišni strateg za međunarodna dionička tržišta u Erste Grupi. Premda se raspoloženje ulagača popravilo, g. Engel još uvijek ne vidi potvrdu neprekinutog pozitivnog trenda: “U prvom tromjesečju obujam trgovine bio je slab. Do sredine godine očekujemo lagano pozitivno tržište, no ne i period izraženog rast cijena.”

Indeks MSCI World trenutno pokazuje prinos od dividendi od gotovo 2,8% te je u skladu s tim procijenjeni omjer cijene i zarade (PER) je 14. Dionice su još uvijek privlačnije od obveznica, posebice dionice međunarodnih tvrtki koje profitiraju od globalno diversificiranog prihoda. Povrati od državnih obveznica razvijenih tržišta obično su daleko niže od prinosa od dividendi dionica. Stoga su dionice također relativno dobro osigurane protiv rizika pada cijena. Ova procjena posebno vrijedi za dionice SAD-a zbog nižeg pondera financijskih institucija u usporedbi s europskim dionicama. Većina tržišta trenutno pokazuje pozitivan trend, premda u različitim omjerima. Na primjer, indeks S&P 500 pokazuje puno pozitivniji trend nego europski indeks DJ Stoxx. Nakon gornjih prosječnih porasta u prvom tromjesečju, tržišta vrijednosnica trebala bi sada rasti sporijim tempom. Američke dionice nastavit će napredovati, dok će europski indeksi patiti zbog većeg pondera financijskih institucija i zbog tog razloga vjerojatno zabilježiti lagano negativne rezultate u ovom, drugom tromjesečju. Brazil i Rusija su naše omiljene zemlje BRIC-a. Sve u svemu, očekujemo skroman rast globalnog indeksa dionica MSCI od otprilike 5%.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber