Europska kartica ili putno osiguranje?

Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju, građani Hrvatske ostvaruju mnogobrojna prava pa tako i pravo na zdravstvenu zaštitu u zemljama članicama Europske Unije.

Posljednjih mjeseci mnogo se govorilo o Europskoj zdravstvenoj iskaznici, no koja su točno prava koja iz nje proizlaze? Počinje sezona skijanja. Je li mi dovoljna samo Europska zdravstvena iskaznica ili da ugovorim putno zdravstveno osiguranje? Koji su troškovi pokriveni Europskom zdravstvenom iskaznicom, koji putnim osiguranjem?

kompare.hr vam donosi usporedbu putnog zdravstvenog osiguranja i Europske kartice zdravstvenog osiguranja.

Europska iskaznica zdravstvenog osiguranja

Svi građani koji imaju uredan status u obveznom zdravstvenom osiguranju Hrvatskog zdravstvenog osiguranja ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja i kartica je za sve osiguranike besplatna. Postupak dobivanja Europske zdravstvene iskaznice jednostavan je i brz. Zahtjev se može podnijeti pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ili pak putem interneta. Temeljem Europske zdravstvene iskaznice osiguranici imaju pravo na zdravstvenu zaštitu tijekom privremenog boravka na području zemalja članica Europske Unije, Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Prilikom putovanja u Švicarsku potrebno je ugovoriti policu putnog osiguranja budući da se europski pravni propisi još uvijek ne primjenjuju na Švicarsku i samim time niti Europska zdravstvena iskaznica.

Pritom treba znati da Europska zdravstvena iskaznica pokriva samo neodgodive intervencije i to isključivo u javnim ustanovama. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo.

Osim toga, potrebno je naglasiti da neće nužno svi troškovi biti pokriveni.  Primjera radi, ukoliko je usluga u Austriji besplatna, ona će biti besplatna i za Hrvata, međutim ukoliko nije jednako će ju plaćati i Austrijanac i Hrvat. Visina participacije ovisi o vrsti zdravstvene usluge koja se pruži i propisima države u kojoj se ista pruža.

Prednost Europske kartice zdravstvenog osiguranja je u činjenici da ste tijekom cijele godine besplatno osigurani, a postupak dobivanja kartice je brz i jednostavan.

Putno osiguranje

Svaka osiguravajuća kuća nudi pakete putnog osiguranja. Paketi putnih osiguranja u principu sadrže slična pokrića i njihova cijena se kreće od 50 kuna na više. Navodimo najvažnija pokrića:

  • Bolničko ili kliničko liječenje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu
  • Liječenje u javnim i privatnim ustanovama
  • Prijevoz osiguranika u zdravstvenu ustanovu u slučaju bolesti, nezgode ili smrtnog slučaja
  • Trošak prijevoza od strane službi za hitne slučajeve (npr. gorska služba)
  • Prijevoz preminuloga u mjesto prebivališta

Prednost putnog osiguranja nalazi se u činjenici da osigurava veći obujam pokrića diljem svijeta i može se ugovoriti na kraći period; od nekoliko dana do jedne godine.

Putno osiguranje se može nadograditi dodatnim pokrićem kao što su osiguranja od nezgode, osiguranje od otkaza ili prekida putovanja u inozemstvo, osiguranje gubitka prtljage i slično, ovisno o osiguravajućoj kući.

Putno osiguranje ako imam Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Da ili ne?

Odluku o ugovaranju putnog zdravstvenog osiguranja donijet ćete sami. Europska kartica zdravstvenog osiguranja svakako je vrlo korisna i preporučamo da ju izradite. Prednost je što tijekom cijele godine imate besplatnu zdravstvenu zaštitu za hitne slučajeve na području Europske Unije.

Prednosti putnog zdravstvenog osiguranja su višestruke. Za povoljnu naknadu možete se osigurati tijekom putovanja uz veći opseg osiguranja od onoga koji nudi Europska kartica zdravstvenog osiguranja. Preporučljivo je ugovoriti putno osiguranje u slučaju aktivnog odmora kao što je skijanje, zbog većeg rizika od nastanka nezgode.

Usporedite cijene zdravstvenog osiguranja uz Kompare.hr!

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber