Električni automobili – savjeti za prvu registraciju i cijene osiguranja

Električni automobili su trenutno u središtu pozornosti.

Zašto? U Hrvatskoj su poticaji za sufinanciranje kupnje električnih vozila doslovno planuli u samo jednom danu. Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOU) javljaju da je ukupno zaprimljeno 1450 zahtjeva za 1950 električnih automobila.

Iako je prosječni iznos sufinanciranja iznosio 63.000,00 kn, troškovi nabave električnog automobila su veliki. U nastavku teksta ćemo objasniti na što treba paziti i kako uštedjeti prilikom prve registracije.

Provjerite snagu motora!

Električni automobili su još uvijek raritet na tržištu. Upravo zbog neiskustva na tržištu, svakako provjerite snagu u kW za vašeg novog limenog električnog ljubimca. Za potpuno električna vozila u prometnoj se dozvoli unosi snaga pogonskih elektromotora.

Snaga pogonskih elektromotora kod električnih vozila određuje se s dva parametra – s najvećom snagom u 30 minuta i najvećom stalnom nazivnom snagom. To je zapravo snaga za koju je električni uređaj konstruiran kako bi uz nju trajno radio. Ako snagu imate prikazanu posebno za prednji pogon i posebno za stražnji, te se dvije snage zbrajaju i upisuju u prometnu pod snagu vozila u kW.

Obje su mjere iskazane u Izjavi ili potvrdi o sukladnosti ili europskom dokumentu pod nazivom EC Certificate of Conformity koji vam je prodavač vozila dužan dati, uz ugovor o kupnji ili službenu ponudu.

Može se dogoditi da je snaga motora vašeg električnog automobila pogrešno upisana u prometnoj dozvoli, što je vjerojatno greška stanice za tehnički pregled. S obzirom na to da se tu radi o pogrešno upisanom tehničkom podatku o vozilu, potrebno je prijaviti grešku stanici za tehnički pregled, nakon čega slijedi ispravak tehničkog pregleda. Bez obzira na to što je nadzornik prilikom ispravka tehničkog pregleda u podacima o vozilu upisao ispravan podatak, referent također mora ispraviti pogrešno upisane podatke u prometnoj dozvoli. Ovisno o podacima koji su pogrešno upisani, izdaje se nova prometna dozvola ili se podaci upisuju u napomenu prometne dozvole.

Snaga motora (kW) je vrlo bitna jer se koristi prilikom izračuna premije police obveznog auto osiguranja te utječe na ostala davanja prilikom registracije vozila. Ako je zbog pogrešno upisane snage ista pogrešno obračunata, imate pravo na prigovor kod vašeg osiguravatelja i na stanici za tehnički pregled. Novi izračun police i povrat preplaćenog iznosa možete zatražiti tako im da dostavite staru policu osiguranja i novu (ispravljenu) prometnu dozvolu.

Primjeri snage nekih električnih vozila na temelju COC certifikata i prometne dozvole

  • Renault Zoe – 51 kW
  • Škoda CityGo – 61 kW
  • Tesla Model 3 Standard Range Plus – 100 kW
  • Tesla Model 3 Long Range – 155 kW

Električni automobili i cijene osiguranja

U tablicama niže donosimo usporedbu cijena obveznog auto osiguranja i kasko osiguranja za najtraženija električna vozila u Hrvatskoj i 3 modela Tesle. Zanimljivo je da je VW ID.4 prema podacima iz JATO Dynamicsa najprodavanije električno vozilo u Europi u travnju ove godine.

U donje smo izračune uključili i poseban popust koji možete ostvariti putem kompare.hr.

Električni automobili - Tesla - cijene osiguranja

Popravak električnih vozila u inozemstvu (Tesla)

U puni kasko svih modela Tesla uključili smo dodatno pokriće plaćenih povećanih troškova u inozemstvu (do 10.000,00 €) što smatramo jako korisnim iz razloga što Tesla još uvijek nema servis za svoja vozila u Hrvatskoj. Naime, ako se išta dogodi vašoj Tesli, popravak ćete morati izvršiti u vama najbližem servisu, znači u nekoj od država članica EU (Slovenija, Austrija i sl.). Uz ovo ste pokriće bezbrižni do iznosa troškova popravka vozila do 10.000,00 € te se isto odnosi na trošak sati rada, vuče i sl. Nakon tog iznosa troškove dijelite na pola s osiguravateljem.

U slučaju da to pokriće nemate, osiguravatelj će obračunati sate rada servisera i drugih troškova na temelju cijena na nacionalnom tržištu, a faktura koju ćete morati platiti izdat će se u stranoj zemlji. Takva faktura može izrazito povećati ukupni trošak zbog cijene sati rada i ostalih zavisnih troškova u stranim zemljama.

Električni automobili - cijene osiguranja

Kako biste bili sigurni da imate najbolju policu (s važnim dodatnim pokrićima), obratite se Kompare stručnjacima koji će za vas usporediti cijene 10 osiguravajućih kuća i dostaviti vam ponudu sukladno vašim željama i potrebama.

Već danas provjerite cijene putem kompare.hr i otkrijte najbolje ponude za obvezno i kasko osiguranje za svoj električni automobil.

Za sva vaša pitanja dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati i subotom od 10 do 14 sati na kontakt broj 01 555 0666 ili mail elektricna@kompare.hr.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber