fbpx

7 sretnih savjeta za uspješnu Black Friday kupovinu

Black Friday jedan je od onih rijetkih dana u godini kada možete značajno uštedjeti. Idealno je to vrijeme za online nabavku novog televizora, mobitela, igraće konzole ili slične tehničke robe, ali uz kvalitetnu pripremu.

Black Friday 01

1. Razum pobjeđuje samo uz dobru pripremu

Kada kupujemo, prednost često dajemo emocijama umjesto razumu. Obično prekasno shvatimo da nam pola stvari uopće nije bilo potrebno, da ih nemamo gdje držati, a nakon što dobijemo izvod računa iz banke, kupovinu i požalimo.

2. Procijenite financijske mogućnosti

Kako biste omogućili razumu da pobijedi, najpotrebnije je odrediti maksimalan iznos novca koji smijete potrošiti. To može biti jedna mjesečna plaća, može biti i jednogodišnja. Bilo bi dobro da nije veća od one koja će vam ugroziti normalno funkcioniranje. Ne želite imati novi televizor i rodbinu „žicati” da vam posude novac za plaćanje režija.

3. Iznjedrite listu prioriteta

Odgovor na pitanje što vam treba prilično je jednostavan – treba vam sve. Pogotovo ako je na dohvat ruke na internetu, a usto na akciji! Novi auto ili barem set zimskih guma, OLED televizor s izraženim crnim nijansama, laptop lakši od 1,5 kilograma, mobitel koji savršeno fotka u mraku. Nakon što ste odrediti budžet, bit će vam lakše listu želja pretvoriti u popis onoga što vam doista treba. Odnosno, onoga što si ovoga trenutka možete priuštiti.

4. Pratite cijene

Trgovci vole zadovoljne i sretne kupce, ali više od toga vole zaraditi. Najviše će zaraditi na onima koji će najmanje pratiti informacije o cijenama. Nakon što ste, primjerice, odredili konkretan model televizora, krenite pratiti cijene tog modela u web trgovinama. Trgovci nerijetko podignu cijene prije Black Fridaya, a onda na njih stave poprilične popuste. U tom slučaju, platit ćete realnu cijenu uređaja, a imati dojam da ste uštedjeli.

5. Informacije, informacije, informacije

Uz informacije koje ćete dobiti uspoređujući cijene obavezno koristite i tuđa iskustva, odnosno rezultate napornog istraživanja. Prolistajte forume, zatražite savjet putem društvenih mreža. Provjerite cijene na internetskim servisima poput nabava.net ili jeftinije.hr, a ako u šoping ipak idete u „prave” trgovine, usporedite online i offline cijene.

6. Nigdje bez mobitela

Vremena kada se u šoping išlo s blokićem i olovkom su iza nas. Danas se sve bitne informacije drže u mobitelu, a internetska veza omogućuje nam i da na licu mjesta uspoređujemo cijene. Osim toga, uz smartphone pri ruci uvijek ste spremni na neku brzinsku akciju online šopinga.

7. Nakon petka dolazi subota

Nakon Black Fridaya slijedi najobičnija, bezbojna subota, ali u ponedjeljak je već novi praznik šopinga, Cyber Monday. Šoping groznica trajat će sve do Stare godine, pa ne treba žalovati ako vam neka akcija i promakne.

 

Usporedite i odaberite najpovoljniju mobilnu tarifu! →