NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

7 savjeta za sigurnu gradsku vožnju biciklom

Bicikliranje je jedna od najboljih opcija prijevoza u mnogim hrvatskim gradovima. Ekološko je i povoljno – prakitički sve što vam treba je kvalitetan bicikl. No, s druge strane biciklisti su posebno ugrožena sudionika u prometu. Biciklisti često stradavaju zbog grešaka vozača drugih vozila, ali i zbog toga što često voze bicikle koji su neosvijetljeni i neuočljivi pa donosimo sedam savjeta za sigurnu gradsku vožnju biciklom.

Izvor fotografije: Freepik

Podsjećamo da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano biciklist mora imati upaljeno jedno svjetlo sprijeda i jedno straga, a ako se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Doznajte što još možete učiniti kako bi na cesti bili maksimalno sigurni kao biciklist.

Prije svake vožnje provjerite stanje bicikla

Sigurna vožnja započinje provjerom ispravnosti bicikla kako manji problem ne bi postao razlog zbog kojeg ste doživjeli nesreću ili zaglavili na pola puta. Provjerite u kakvom je stanju tlak u gumama, a na vožnju uvijek nosite prijenosnu pumpu za gume. Također provjerite jesu li ispravna svjetla na biciklu. Nemate li upaljeno prednje svjetlo bijele boje i stražnje crveno svjetlo u uvjetima smanjene vidljivosti, prijeti vam kazna od 500 kn. Provjerite istrošenost kočnica – možete li ih pritisnuti do ručke bicikla, potrebno ih je zategnuti. Pogledajte je li lančanik podmazan te ima li na njemu kamenčića i prljavštine koja može uzrokovati njegovo preskakanje. Vozite li bicikl redovito, svakih nekoliko tjedana provjerite jesu li vijci na biciklu zategnuti. Bicikl također povremeno odnesite na servis. Kvalitetnije bicikle je lakše održavati pa svakako vodite računa o tome kada odlučujete koji bicikl kupiti.

Nosite sigurnosnu opremu

Zaštitna kaciga, reflektirajuća oznaka i zvonce osnovna je sigurnosna biciklistička oprema bez koje ne biste trebali voziti. Iako je zaštitna kaciga zakonski obvezna samo za vozače bicikla mlađe od 16 godina, pametno je uvijek nositi kacigu bez obzira na godine i učestalost vožnje.  Kaciga ne mora biti skupa kako bi bila učinkovita, a može spriječiti da udarac glavom završi tragično. Reflektirajući prsluk ili druga reflektirajuća oznaka kada vozite u uvjetima smanjene vidljivosti zakonska su obveza neovisno o dobi vozača.

Poštujte prometna pravila

Prije nego sjednete na bicikl budite sigurni kako ga znate propisno voziti. Uvijek vozite biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom postoje li one na ruti kojom prelazite. Kada ih nema, vozite što bliže desnom rubu kolnika. Poštujte smjer kretanja prometa na biciklističkoj stazi i kolniku jer, vozite li u suprotnom smjeru, možete dobiti novčanu kaznu od 300 kn. Vožnja biciklom autocestom i brzom cestom je zabranjena. Kod skretanja koristite ručnu signalizaciju kako biste ostalim sudionicima u prometu na vrijeme najavili svoj smjer kretanja. Ne prelazite cestu za vrijeme crvenog svjetla na semaforu i dajte prednost drugima kada prometni znakovi to zahtijevaju.

Planirajte rute kojima namjeravate voziti

Kako bi vožnja biciklom bila što sigurnija i ugodnija, a pogotovo živite li u većem gradu kao što je Zagreb, istražite kojim dijelovima grada prolaze biciklističke staze i tako isplanirajte rutu kojom ćete voziti. Time ćete izbjegnuti vožnju po prometnom kolniku i smanjiti kontakt s automobilima.

Pratite promet oko sebe

Vozač koji nije svjestan svojeg okruženja predstavlja opasnost sebi, ali i drugim sudionicima prometa. Razgovarate li na mobitel za vrijeme vožnje, možete biti novčano kažnjeni. Slušalice i drugi hands-free uređaji su dopušteni, no s njima ipak treba pažljivo. Slušanjem glasne glazbe tijekom vožnje se stavljate u ranjiv položaj jer si time smanjujete koncentraciju i usporavate reakcije. Sluh je jednako važan receptor kao i vid, naročito kada su u blizini vozila, bicikli i pješaci. Prilagodite brzinu vožnje neovisno vozite li biciklističkom stazom ili kolnikom, a posebnu pažnju obratite na parkirane automobile kako biste imali dovoljno mjesta za manevriranje otvore li se iznenada na vozilu vrata.

Naučite naglo kočiti

Znati kako naglo zaustaviti svoj bicikl i pritom zadržati ravnotežu jedna je od najkorisnijih tehnika vožnje. Napravite sljedeće: pritisnite obje kočnice, ali prednju snažnije od stražnje. Istovremeno se podignite sa sjedala, pomaknite unatrag i ponovno spustite, a pritom ispružite noge i čvrsto držite volan bicikla. Time ćete spriječiti da se stražnji kotač podigne s tla te vas prebaci preko volana. Vježbajte ovu tehniku na sigurnoj lokaciji dalje od prometa kako biste je znali iskoristiti u pravom trenutku.

Osigurajte bicikl od krađe

Izvor fotografije: Freepik

Kvalitetan lokot za bicikl obavezna je investicija kako biste svojeg ljubimca na dva kotača držali dalje od ruku kradljivaca. Što je lokot veći, čvršći i robusniji, to će bicikl biti teže ukrasti. Ostavljate li bicikl na slabo prometnoj lokaciji, osigurajte ga dvama lokotima. Čak i kada bicikl parkirate na sigurnoj lokaciji poput ureda ili vlastitog dvorišta, nije naodmet osigurati ga lokotom. Bicikl uvijek parkirajte na za to propisano mjesto. MUP upozorava kako se nepropisno parkiran bicikl tretira kao svako drugo nepropisno parkirano vozilo, za što je predviđena i novčana kazna. Također je zabranjeno vezati bicikle za drveće, grmlje ili prometnu signalizaciju.  Ne želite li stres koji donosi potencijalna krađa bicikla, bike share je prava stvar za vas. Bicikl unajmite i na završetku vožnje ostavite na terminalima na različitim lokacijama gdje su zaštićeni lokotima i šifrom.

A kako vam Kompare može pomoći?

Loše stanje na cestama i mali broj biciklističkih staza ugrožavaju sigurnost čak i najpažljivijih biciklista. Zato ugovorite dodatno zdravstveno osiguranje kako biste u slučaju nezgode brže i jednostavnije došli do potrebnih pregleda i usluga. Mi ćemo vam besplatno i bez obveze odgovoriti na sva pitanja na broju 01 555 0666 od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati.

______________________________

Članak je nastao u suradnji s Portalom Nabava.net, servisom koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju, a potpisuje ga Petra Staržik, magistra komunikologije i content marketing menadžerica portala Nabava.net.