200 milijuna za energetski učinkovite kuće

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv za subvencioniranje energetske obnove kuća te je početkom svibnja građanima – vlasnicima obiteljskih kuća omogućeno prijavljivanje na natječaj vrijedan 71 milijun kuna koji s otprije akumuliranim sredstvima za poticaje čini respektabilan fond od 200 milijuna kuna potencijalnih subvencija.

 

Cilj je energetski obnoviti obiteljske kuće kako bi se povećala energetska učinkovitost kućanstava, smanjili mjesečni troškovi za energiju i vodu za 30% pa do čak 60% te ukupno poboljšala kvaliteta života.

Da biste ostvarili pravo na subvenciju, morate posjedovati legalnu kuću, a najprije se javljate energetskom certifikatoru koji će o trošku Fonda napraviti energetski pregled kuće. Uz ostalu dokumentaciju koja sadržava i ponudu izvođača radova, odnosno dobavljača opreme, upućujete zahtjev Fondu koji bi trebao donijeti odluku u roku od 45 dana. Ako odluči dodijeliti vam sredstva, vlasnik mora obaviti radove u roku od godine dana počevši od donesene odluke, a izvođači radova dužni su korisniku odobriti jamstveni rok za radove najmanje 2 godine. Kuća se zatim mora ponovo pregledati, dobiva energetski certifikat, a Fond u roku od mjesec dana isplaćuje bespovratna sredstva na račune certifikatora i izvođača radova.

Kako biste ostvarili pravo na subvenciju, obiteljska kuća ne smije imati veću kvadraturu od 600 m2 bruto površine, najviše tri stambene jedinice, a minimalno 50% njene ukupne površine mora biti namjenjeno za stanovanje.

Od 2014. godine ostalo je dosta sredstava jer se za energetsku obnovu obiteljskih kuća javilo samo 1.500 vlasnika, inače obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj i najviše ih je izgrađeno prije 1987. godine te imaju nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju. Iznosi su limitirani te možete dobiti od 40 do 80% vrijednosti investicije, što ovisi o lokaciji kuće. Područja su podijeljena na razvijena (skupina A), brdsko planinska i druga skupina otoka (skupina B) i na područje od posebne državne skrbi, prvu skupinu otoka i zaštićene dijelove prirode (skupina C). Zahtjevi će se zaprimati do iskorištenja sredstava, a ove godine bi i interes građana mogao biti veći.

Obiteljske kuće skupine A mogu dobiti do 40% (ili 30.000 kuna) sredstava, skupine B do 60% (ili 45.000 kuna), a skupine C do 80% (ili najviše 60.000 kuna) sredstava od ukupnog iznosa investicije.

Ako mijenjate vanjsku stolariju, kuća na području C može dobiti najviše 60.000 kuna, kuća područja B do 45.000 kuna, a ona s razvijenog područja A do 30.000 kuna. Za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora kuća na C području dobiti može do 24.000 kuna, na B najviše 18.000 kuna, a razvijena područja do 12.000 kuna.

Svoju kuću možete prijaviti za jednu ili više mjera energetske obnove, odnosno za zamjenu vanjske stolarije, toplinsku zaštitu vanjske ovojnice (zidova, krova, stropa i poda), za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (sunčanih kolektora, kotlova na biomasu, dizalica topline, fotonaponske pretvarače), te i za ugradnju kondenzacijskog toplinskog kotla.

Za ugradnju plinskog kondenzacijskog kotla vlasnici kuće na području posebne državne skrbi ili prve skupine otoka, mogu dobiti do 24.000 kuna, vlasnici na području B 18.000, a razvijena područja 12.000 kuna.

Ako imate kuću u Gorskom kotaru i prijavite se za sve četiri mjere, možete dobiti do 60%, odnosno najviše 126.000 kuna. Vlasnici zagrebačkih kuća za iste mjere mogu dobiti najviše 84.000 kuna, a Vukovarci 168.000 kuna.

Primjerice, prilikom zamjene starog kotla na lož ulje novim kondenzacijskim kotlom na prirodni plin, Zagrepčanin s kućom od 150 m2 će trebati ukupno 50.000 kuna, a Fond mu može najviše dati 12.000 kuna.

Tijekom idućih 15 godina vlasnik novog kotla uštedjet će preko 200.000 kuna, vratiti uloženo u manje od tri godine, no početnih 38.000 kuna trebat će namiriti iz nekog izvora, što s obzirom na trenutno gospodarsko stanje nikome nije lako.

Naravno, ne zaboravite da svoju imovinu možete osigurati već od 1 kune dnevno, kompare.hr će vam objasniti kako.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber