12 trikova za sigurnu zimsku vožnju

Snježni uvjeti zavladali u višim predjelima, temperature pogodne za snijeg, a prava zima tek kreće. Vjerujemo da već imate umijeće lopatanja. A što je s vožnjom u zimskim uvjetima?

12 trikova za sigurnu zimsku vožnju
Fotografirano 21.11.2015. – Autocesta Rijeka Zagreb u smjeru Rijeke

Nije samo stvar u tehnici. Postoji čitav niz detalja na koje valja obratiti pažnju kako bi vožnja u zimskim uvjetima bila sigurnija i ugodnija. Krenimo redom.

1. Provjerite svu papirologiju. Ovo se prije svega odnosi na auto osiguranje, bilo obvezno, bilo kasko. Naime, poznajemo neke kojima se iz godine u godinu dešava da zaborave registrirati i osigurati svoje vozilo. U toplom domu usporedite koliko košta auto osiguranje svih osiguratelja u Hrvatskoj i odaberite ono koje vama najviše odgovara. Ako imate ugovoreno kasko osiguranje, provjerite što vam je točno pokriveno osiguranjem i koje uvjete morate zadovoljiti da bi vam osiguranje isplatilo štetu u slučaju nezgode u zimskim uvjetima.

2. Što je s članstvom u HAK-u ili sličnoj asistenciji? Provjerite do kada vam vrijedi članarina. Još vam samo treba da zapnete negdje na autocesti, a nema vas tko doći odšlepati.

3. I automobil treba biti spreman prema pravilima. Provjerite jesu li vam gume ispravno napumpane, razinu svih tekućina (motorno ulje, ulje za kočnice…).

4. Pobrinite se za vidljivost u svim oblicima. Vjetrobranska stakla brže se prljaju u zimskim uvjetima. Osim toga, nisko zimsko sunce u kombinaciji s bjelinom snijega može biti poprilično zasljepljujuće. Ako ne sija sunce, onda padaju pahulje pa vam opet smetaju za jasan pogled na cestu. Redovito provjeravajte i dolijevajte tekućinu za pranje stakala (koja podnosi opake minuse). Ako vam se zimi na hladnoći ne da čistiti cijelo vozilo iznutra, očistite barem stakla. Isto se odnosi i na vanjski dio vozila – očistite sav snijeg sa stakala, s poklopca motora i prtljažnika, te s krova. Neka vam uvijek pri ruci budu čiste sunčane naočale – one nisu samo za ljeto.

5. Četiri milimetra. Toliko duboki moraju biti utori zimskih guma. Vodite o tome računa i gume zamijenite i prije nego se utori smanje. Svakako provjerite i tlak u pneumaticima – nije dobro da su gume previše napumpane.

6. I akumulatori moraju biti dobro napunjeni. U protivnom, auto će vam kašljucati, a ujutro ćete ga jedva ili nikako upaliti. Primijetite li da vam prilikom startanja ujutro auto „preskakuje“ to je znak da je akumulator potrebno zamijeniti ili napuniti.

7. Sva svjetla moraju raditi, sve žarulje moraju biti ispravne. U zimskim uvjetima vožnje naročito je važno da budete vidljivi, ali i da vi druge vidite. Zaustavi li vas prometna policija, za ovaj propust plaća se kazna 300 kuna.

8. Idete li na dalji put, ponesite sa sobom rezervnu odjeću, ali i korisne stvari kao što su topla deka, dodatni par rukavica, mala lopata i zimske čizme. Zapnete li na cesti negdje usred Like ili Gorskog kotara, ovo će vam dobro doći. U tom slučaju, možda bi bilo dobro da ponesete i koju čokoladicu i keksić, termosicu kave ili toplog čaja?

9. Prilagodite se uvjetima na cesti i prestanite divljati i voziti kao da je ljeto. Ma koliko se sigurno osjećali i imali povjerenja u svoje vozačke vještine, možda neki drugi sudionici u prometu nisu takvi. Zbog toga, imajte na umu one ispred sebe, ali i one iza sebe. Držite dovoljno rastojanje od vozila ispred sebe, kočite polagano i motorom, te polako ulazite u zavoje i skrećite.

10. Slušajte, čitajte, gledajte što govore na radio stanicama, portalima, vijestima. Programi danas su prepuni servisnih informacija koje mogu biti korisne ako vam se nekamo žuri i želite li do svog cilja doći bez stresa.

11. Putujte očišćenim i provjerenim cestama, imajući na umu da se prometnice čiste po prioritetima. Zbog toga, izbjegavajte male sporedne cestice i dajte prednost većim prometnicama na kojima možda je gužva, ali ste zato sigurni da nećete naići na hrpe snijega.

12. Ostanite doma i odmarajte. Putujte samo ako je to jako neophodno.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber