12 efikasnih savjeta za manju potrošnju goriva

Iz dana u dan prolazimo pored benzinskih postaja i čudimo se cijenama. Kad nam je gorivo pri kraju, za cijenu ipak ne pitamo, no svejedno hvatamo svaku priliku za uštedu. Baš zato provjerili smo neke načine uz pomoć kojih možemo (dugoročno) štedjeti na potrošnji goriva, a najefikasnije vam savjete donosimo u nastavku.

1. Redovito održavajte automobil

Dobar godišnji servis temelj je dugovječnosti vašeg limenog ljubimca. Recept je vrlo jednostavan- brinite o svojem vozilu! Redovito mijenjajte potrošne dijelove, ali i ulje u motoru. Ako su svjećice prljave, a filtri za zrak začepljeni, potrošnja goriva se u pravilu uvijek povećava. Kvalitetnim održavanjem i redovitim servisom možete uštediti do 4% goriva.

2. Birajte energetski učinkovite gume

Ako se niste odlučili na opciju ugrađivanja plina u automobil (koja rangira od 5.000 do 13.000 kuna) čime biste dugoročno uštedili čak 30% (na 15.000 kilometara dolazi se do uštede od 3.500 kuna), možete uštedjeti i prilikom kupovine guma. Od 2010. godine proizvođači guma obvezni su na gume stavljati energetske naljepnice kojima kupcima daju informacije o uštedi goriva, razini buke i držanju gume na mokroj cesti, pa savjetujemo da uzmete one koje pridonose uštedi goriva. Naravno, uz solidno prijanjanje na mokroj podlozi.

3. Provjeravajte tlak u gumama

Iznenadit ćete se koliko sitnicama zapravo možemo smanjiti svoju potrošnju. Česte provjere tlaka u gumama također vam mogu donijeti uštedu na gorivu od čak 5%. Ako gume na vašem automobilu imaju preniski tlak, ujedno stvaraju i veći otpor pri kotrljanju, a tako uzrokuju i veću potrošnju. Napumpajte ih – i uštedite na gorivu.

4. Smanjite grijanje

Često se događa da ujutro na putu za posao čekate u gužvi, a automobil držite u praznom hodu. Iako mirujete, tako također trošite gorivo. Ako duže čekate, radije ga ugasite. Kad se vozite se na kratkim relacijama, nemojte paliti grijanje u automobilu. Dok se zagrije i postigne vama zadovoljavajuću temperaturu, vrlo ste vjerojatno već na odredištu. Na putovanjima s duljim relacijama, grijanje držite na nižim temperaturama jer vam grijanje klimom povećava potrošnju za oko 3%. Naravno, ako imate noviji automobil sa start stop sistemom, ne morate brinuti za trošenje goriva. Ovaj sustav, ovisno o vozilu, pridonosi uštedi goriva od 5 do 10% pa to imajte na umu i kod kupovine novog automobila.

5. Skinite krovne nosače i zatvarajte prozore

Dobar savjet je i skinuti nosač s krova kad ga više ne trebate. Ako ga ostavite montiranog nakon zimovanja ili ljetovanja, vaše vozilo gubi na aerodinamičnosti i troši oko 5% više goriva. Također, zatvarajte prozore! Otvorenim prozorima pri brzinama većim od 50km/h stvarate otpor i opet – povećavate potrošnju.

6. Riješite se nepotrebnog alata i drugog tereta

Prilikom točenja goriva, nemojte puniti rezervoar do vrha. Lakši auto zahtijeva manje energije za kretanje pa ujedno i troši manje goriva. Iz istog razloga iz automobila uklonite stvari koje vam ne trebaju svaki dan jer svakim kilogramom manje, štedite na potrošnji. Na svakim dodatnih 50 kilograma, potrošnja se povećava za 1 do 2%.

7. Gorivo točite polako

Točite li gorivo velikom brzinom, u spremniku će ga zapravo završiti manje jer dolazi do rasprskavanja i isparavanja. Pritom će brojač izmjeriti više od realne količine natočenog goriva. Kad vam financije to dopuštaju, gorivo točite već kad vam je spremnik poluprazan. Ako točite kada je spremnik skoro prazan i pun zraka, gorivo koje točite, ali i ono koje je preostalo u spremniku brže isparava, čime nepotrebno gubite određenu količinu. Osim toga,  izbjegavajte i benzinske pumpe na kojima se upravo dovezla cisterna za točenje goriva. Zašto? Gorivo se prilikom punjenja spremnika miješa i tako se na površinu podiže nečistoća s dna. Ako u tom trenutku natočite, velika će količina nečistoće završiti u vašem spremniku, a time i motoru.

8. Pripazite s papučicom gasa

Uvijek savjetujemo oprez kad su brzine u pitanju, no lakša noga na papučicu za gas, osim sigurnosti, donosi vam i uštedu. Zato uvijek imajte na umu da su vam okretaji motora dizelaša na 2.000, a u slučaju benzinskog motora na 2.500. Osim toga, dobro je voziti između 75 i 90 km/h uz mjenjač pozicioniran u petoj brzini. Naravno, poštivanje ograničenja brzine tu je ipak uvijek u prednosti. 

9. Vozite ujednačeno i kočite motorom

Kad naglo ubrzavate, trošite 20% goriva više nego kad vozite mirno i staloženo. Pratite prometnu situaciju ispred sebe i prije nego počnete kočiti, pustite papučicu gasa. Tempomatom si održavajte brzinu, no ušteda se ostvaruje samo na ravnim etapama ili nizbrdicama, dok na uzbrdicama zapravo povećavate potrošnju goriva. Za vožnju s automatskim mjenjačem po nizbrdicama, ručkom mjenjača prebacite u brzine 3, 2 ili 1 te kočite motorom. Uz gorivo, štedjet ćete i diskove kočnica.

10. Pazite i na farove

Poznato je i da svjetla utječu na potrošnju goriva, no u kojoj mjeri? Njemačka istraživanja pokazala su kako utječu na potrošnju do 3 dL goriva na 100 kilometara. Zašto je to tako? Kako bi žarulje od 100 watta svjetlile, motor mora proizvesti više struje. To će učiniti jačim magnetiziranjem alternatora koji zatim stvara veći otpor i – troši više goriva.

11. Vozite iza većeg vozila

Ovaj se trik temelji na dugogodišnjem iskustvu profesionalnih vozača. Odaberite automobil koji se kreće brzinom koja vama odgovara i vozite iza njega na pristojnom razmaku. Dobro je pozicionirati se iza većeg vozila, primjerice kombija, autobusa ili kamiona sa zatvorenim tovarnim prostorom. Veća vozila stvaraju zračni tunel i smanjuju otpor zraka vašem vozilu koje se kreće iza njih, čime se smanjuje vaša potrošnja. Možda izbjegnete i koji radar. 

12. Birajte kvalitetno ulje

Prilikom održavanja osobnog automobila, imajte na umu da odaberete izabrati motorno ulje koje ne stvara veću potrošnju. Izbjegavajte najjeftinija ulja sumnjive kvalitete, već pogledajte testove i odaberite najbolje za svoj automobil, naravno, uz povoljnu cijenu. Za uštede u svakodnevnoj vožnji primijenite naše savjete, a za uštedu na cijeni auto osiguranja posjetite kompare.hr , a mi ćemo pronaći vama najpovoljniju opciju.

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
kompare.hr stranica zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možete pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber