12 načina kako uštedjeti na potrošnji goriva

Ususret mogućem povećanju cijena goriva, traži se ušteda na svakom koraku. Pročitajte koji koraci su, prema njemačkoj studiji, najefikasniji za manju potrošnju.

Redovito održavanje

Automobil se mora redovito održavati, a vi biste se trebali pridržavati malih smjernica u vožnji kako biste trošili manje goriva. Vozilo će imati dulji vijek i moći ćete dulje voziti bez straha od neželjenih kvarova u neočekivanim trenutcima. Brinite o svojem vozilu na način da redovito mijenjate potrošne dijelove i ulje u motoru. Ako su svjećice prljave, filtri za zrak začepljeni te se javljaju slični problemi, potrošnja goriva se povećava. Pravilnim održavanjem štedite do 4% goriva.

Kupovina guma

Ako se niste odlučili na skupu opciju ugrađivanja plina u automobil (koja rangira od 5.000 do 13.000 kuna) čime biste dugoročno uštedili čak 30% (na 15.000 kilometara dolazi se do uštede od 3.500 kuna), možete uštedjeti prilikom kupovine guma. Od 2010. godine proizvođači guma obvezni su na gume stavljati energetske naljepnice kojima kupcima daju informacije o uštedi goriva, razini buke i držanju gume na mokroj cesti, pa savjetujemo da uzmete one koje pridonose uštedi goriva uz solidno prijanjanje po mokrom.

Tlak u gumama

Propisani tlak u gumama s čestim provjerama donijet će vam do 5% uštede na gorivu, jer ukoliko guma ima preniski tlak, ima veći otpor pri kotrljanju pa uzrokuje i veću potrošnju. 

Grijanje u autu

Često se događa da ujutro na putu za posao čekate u gužvi, čime motor u praznom hodu također troši gorivo bez obzira što miruje te ga je, imajući u vidu štednju, bolje ugasiti. Ukoliko vam nije hladno i vozite se na kratkim relacijama, nemojte paliti grijanje u automobilu, jer dok se zagrije, stići ćete na odredište. Na putovanjima s duljim relacijama, grijanje držite na nižim temperaturama jer vam grijanje klimom povećava potrošnju za oko 3%. Naravno, ukoliko imate noviji automobil sa start stop sistemom, ne morate brinuti za trošenje goriva jer ovaj sustav ovisno o vozilu pridonosi uštedi goriva od 5 do 10%.

Aerodinamičnost 

Dobar savjet je i skinuti nosač s krova ukoliko ga imate jer time vozilo dobiva na aerodinamičnosti i troši oko 5% manje goriva. Otvorenim prozorima pri brzinama većim od 50km/h stvarate otpor i povećavate potrošnju.

Težina automobila

Prilikom točenja goriva, nemojte puniti rezervoar do vrha jer lakši auto zahtijeva manje energije za kretanje pa troši manje goriva. Iz istog razloga iz automobila uklonite stvari koje vam ne trebaju svaki dan jer svakim kilogramom manje, štedite na potrošnji. Na svakim dodatnih 50 kilograma, potrošnja se povećava za 1 do 2%.

Točenje goriva

Točite li gorivo velikom brzinom, spremnik će ga imati manje jer dolazi do rasprskavanja i isparavanja, a brojač će izmjeriti više od realne količine natočenog goriva. Kada vam financije to dopuštaju, točite gorivo kada je spremnik već poluprazan/polupun. Ako točite kada je spremnik skoro prazan i pun zraka, ono gorivo koje točite i ono koje je preostalo u spremniku brže isparavaju čime nepotrebno gubite određenu količinu. Dat ćemo vam i mali savjet da izbjegavate benzinske pumpe na kojima se upravo dovezla cisterna za točenje goriva. Zašto? Gorivo se prilikom punjenja spremnika miješa i tako se na površinu podiže nečistoća s dna koja će vrlo vjerojatno ući i u vaš spremnik.

Okretaji motora

Pripazite i na brzinu, odnosno za uštedu pazite da su vam okretaji motora dizelaša na 2.000 i 2.500 za benzinske motore, te vozite između 75 i 90 km/h uz mjenjač pozicioniran u petoj brzini, naravno tamo gdje je dozvoljena takva brzina 🙂

Stil i brzina vožnje 

Kada naglo ubrzavate trošite više od 20% goriva nego kada vozite mirno i staloženo. Pratite prometnu situaciju ispred sebe i prije nego počnete kočiti, pustite papučicu gasa. Tempomatom si održavajte brzinu, no ušteda se ostvaruje samo na ravnim etapama ili nizbrdicama, dok na uzbrdicama zapravo povećava potrošnju goriva. Za vožnju s automatskim mjenjačem po nizbrdicama, ručkom mjenjača prebacite u brzine 3, 2 ili 1, te kočite motorom umjesto trošenja diskova kočnica.

Svjetla

Poznato je i da svjetla utječu na potrošnju goriva, no u kojoj mjeri? Njemačka istraživanja pokazala su kako utječu na potrošnju do 3 dL goriva na 100 kilometara. Zašto je to tako? Kako bi žarulje od 100 Watta svijetlile, motor mora proizvesti više struje, što će i učiniti jačim magnetiziranjem alternatora koji zatim stvara veći otpor i troši više goriva.

Vožnja autocestom

Kada se vozite autocestom sjetite se jednog starog trika profesionalnih vozača za ostvarivanje manje potrošnje. Odaberite automobil koji se kreće brzinom koja vama odgovara i vozite iza njega na pristojnom razmaku. Dobro je pozicionirati se iza većeg vozila, npr. kombi, autobus ili kamion sa zatvorenim tovarnim prostorom, jer veća vozila stvaraju zračni tunel i smanjuju otpor zraka vašem vozilu koje se kreće iza njih čime se smanjuje vaša potrošnja (a možda izbjegnete i koji radar 😉 )

Motorno ulje 

Prilikom održavanja osobnog automobila, imajte na umu morate izabrati motorno ulje koje ne stvara veću potrošnju. Nemojte kupovati najjeftinija ulja sumnjive kvalitete, već pogledajte testove i odaberite najbolje za svoj automobil uz povoljnu cijenu. 

Njemački znanstvenici dali su svoje mišljenje i rezultate, a mi se nadamo da ćete poslušati naše savjete za vožnju i tako uštedjeti. Za daljnje uštede pogledajte cijene auto osiguranja na kompare.hr i ugovorite najpovoljnije online!

 

Ugovorite auto osiguranje online! →